Obiceiurile sănătoase, dobândite greu și lăsate ușor. Cu cât ne-a scăzut speranţa de viaţă din cauza alegerilor greșite
Am trecut mai uşor prin cele mai restrictive perioade ale pandemiei făcând sport sau investind mai mult în sănătatea noastră. Cel puţin asta a scos la iveală un studiu făcut la finalul anului trecut. Odată cu relaxarea restricţiilor, însă, mulţi au uitat de bunele obiceiuri.
De Cristina Oprea la 08.08.2021, 09:41- România este codașa Europei în ceea ce privește practicarea sporturilor.
- Sedentarismul şi alimentaţia nesătoasă ne scad speranţa de viaţă.
Deși în urmă cu un an mersul pe jos sau sportul și activitățile în natură erau indicate ca principalele metode de a gestiona mai ușor stresul și problemele cauzate de pandemie, odată cu ridicarea restricțiilor, oamenii s-au întors la obiceiurile vechi, mai puțin sănătoase. Așa se face că România rămâne printre codașele Europei în ceea ce privește practicarea sporturilor, iar regimul alimentar adoptat de români este și el plin de alegeri proaste. Doar 11% din români fac mișcare și doar 8.4% au un regim alimentar sănătos, spune INS.
Obiceiurile bune, greu de păstrat
Chiar dacă, la nivel declarativ, suntem preocupaţi să trăim sănătos, în practică eşuăm. Nici măcar unul din zece români nu reuşeşte să adopte un regim alimentar sănătos. O spun datele publicate de INS, care ne clasează pe locuri codaşe în uniunea europeană în statistici care analizează cât de sedentari sunt europenii, cât de sănătos trăiesc şi ce speranţă de viaţă au. Aşadar, doar 8.4% din români reuşesc să ţină un regim alimentar adecvat şi doar 11.6% din conaţionali fac sport săptămânal. Asta în ciuda faptului că anul trecut, vânzările produselor şi echipamentelor de sport au sărit în aer, iar producătorii au raportat creşteri şi de 30 la sută a cifrei de afaceri.
Dacă analizăm cele două statistici, putem concluziona că românii au făcut investiţii păguboase în aparate de fitness pe care nu le-au mai folosit după ridicarea restricţiilor. Iar sedentarismul şi alimentaţia nesătoasă scad speranţa de viaţă. Doar 75.9 ani este speranţa de viaţă în ţara noastră. La polul opus sunt Spania, Italia sau Cipru, acolo unde speranţa de viaţă este de aproape 83 de ani.