Sedentarismul duce la forme grave de Covid. Peste 97% dintre cei care au ajuns la ATI nu au făcut mişcare în ultimii doi ani
Sedentarismul duce în peste 90% din cazuri la forme mai grave de Covid-19. O dovedeşte un studiu realizat de specialişti americani. Lipsa sportului conduce în multe cazuri la obezitate, care duce la rândul ei la complicaţii în cazul infecţiei cu Sars-Cov-2. În ţara noastră, mai bine de jumătate dintre români nu fac sport deloc. Însă onest vorbind şi dacă ar vrea nu prea au unde. Sălile de fitness...sau piscinele sunt închise.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
"În ultima perioadă nu, nu am mai avut activitate sportivă. Lumea trebuie să aibă, cu respectarea distanţării, să poată să aibă acces la activitate sportivă altfel vom fi si mai expuşi acestui virus!".
O dovedesc şi studiile: sedentarismul duce la forme grave ale infecţiei cu coronavirus. Peste 97% dintre cei care au ajuns internaţi la terapie intensivă sunt persoane care nu au făcut mişcare în ultimii doi ani înaintea pandemiei. Şi mai grav însă, 98% au fost răpuşi de virus. Inactivitatea este un factor de risc mai mare decât fumatul, hiprstensiunea sau cancerul, spun cercettorii.
Florin Mihălţan, medic pneumolog: "Activitatea fizică combate un factor care ştim foarte bine că dictează şi ritmul de infecţie şi severitatea infecţiei şi care se numeşte obezitate. În practică într-adevăr persoanele supraponderale sunt un eşantion reprezentativ în ceea ce se depistează cu astfel de infecţie şi cu prezenţa în ATI. Sedentarismul este încurajat de tot ce s-a întâmplat în perioada pandemiei pentru că toţi cei care sunt supuşi carantinării stau mult mai mult acasa, petrec mai mult timp in fata ecranelor, mănâncă suplimentar şi se mişcă mai puţin".
Petiţie pentru redeschiderea piscinelor şi a sălilor de fitness
În pandemie, opţiunile de a face mişcare sunt limitate. Sălile de fitness sunt închise în localităţile unde rata de infectare depăşeşte 4 la mia de locuitori. Acum, mai putem face sport doar la cele câteva cluburi care şi-au mutat activitatea în aer liber.
"Făceam sport de 2 ori pe săptămână, mă duceam la antrenamente dar acum s-a schimbat totul".
"Lumea trebuie să facă sport, să fie sănătoasă, să capete imunitate şi să lupte cu covidul!".
"Sigur ne lipsesc sălile în interior".
"În ceea ce priveşte piscinele asteptăm să se deschidă cât mai devreme".
Piscinele au fost închise la interior în 17 martie anul trecut şi de atunci au rămas la fel. Peste 17.000 de persoane au semnat deja o petiţie online prin care cer redeschiderea lor dar şi a sălilor de fitness la interior.
Mai mult de jumătate dintre români nu fac sport deloc
Horaţiu Dumitrescu, antrenor fitness: Abonamentele au scăzut covârşitor. Vă spun sincer că se fac eforturi de toate companiile de fitness ca să stea în picioare, să ofere în continuare servicii. Pe plan naţional suntem la un procent de 15% acum. Faţă de ritmul normal când aveam 600-700 de check-in-uri zilnic, astăzi avem undeva la jumătate.
Mai mult de jumătate dintre români nu fac sport deloc. Nu e de mirare că 60% dintre pacienţii cu COVID care ajung în secţiile de terapie intensivă sunt supraponderali.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰