Pericolul ascuns din geanta multor românce. Cum putem afla rapid dacă produsele de îngrijire conţin substanţe cancerigene
Chimicalele din machiaje sau anumite alimente pot duce la cancer de sân. Asta arată noi studii care avertizează că produsele ce conţin substanţe periculoase pot fi atât fructele şi legumele pe care le mâncăm zilnic, cât şi cosmeticele.
De Redactia Observator la 16.01.2024, 20:46Produsele cosmetice sau de machiaj pot conţine chimicale care ar putea determina apariţia cancerului de sân dar şi a altor tipuri de maladii. Asta arată un studiu recent al cercetătorilor americani. Medicii spun că e important să fim atenţi mai ales la automedicaţie şi îngrijie.
Amalia Anghel, dermatolog: Este obligatoriu să cerem sfatul medicului pentru că aici apar probleme. Ideal a fi să ne machiem cât mai puţin. Machiajul care ne este util şi esenţial este o cremă de fotoprotecţie. Este foarte important să alegem produsele din locuri de încredere. Ar trebui să verificăm valabilitatea topicelor care este de la data deschiderii.
Studiul arată că şi chimicalele din fructe şi legume sunt la fel de periculoase.
Femeie: Presupun că orice produs nociv băgat în organism poate să aducă astfel de efecte, poate nu doar la san dar cred că cel mai bine e să cumperi de la oameni cinstiți, să identifici comunitățile din România care încă produc fructe în mod ecologic.
- Condiţii pentru donatorii de sânge în România. Ce primeşti în schimb: când au aflat, oamenii au făcut cozi...
- La donare doar cu programare: Centrele de transfuzii, record de cereri după majorarea de patru ori a tichetelor de...
- Cazurile de cancer în rândul tinerilor au explodat la nivel mondial. Medicii sunt alarmaţi: Trebuie să descoperim...
Recomandările sunt clare
Anca Hâncu, nutriţionist: Dacă nu este comestibilă coaja, o dăm, o îndepărtăm, nu doar spălăm fructul, îndepărtăm coaja. Era obiceiul acela de a face dulceaţă din coji de portocală, atenţie doar dacă este comestibilă coaja respectivă.
Mădălina a devenit preocupată de conţinutul produselor cosmetice. Mai ales după ce a trecut prin experienţa dureroasă a diagnosticului de cancer.
Mădălina Stănescu: Personal am trecut printr-o perioadă de genul acesta o experiență cu asemenea problema și boală. Nu mi s-a spus medical de ce am făcut această boală și cred că sunt cauzate într-adevăr și de mâncăruri neadecvate și implicit cu aceste substanțe și stresul, este un fel de combinație între alimente și stres.
Aplicaţiile care identifică substanţele nocive
În ultimii ani a crescut numărul aplicaţiilor care identifică substanţele nocive, atât din fructe şi legume, cât şi din produsele de îngrijire.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Mai multe aplicaţii instalate pe telefonul mobil ne pot ajuta în acest sens. Este nevoie doar să scanăm codul produsului respectiv pentru a afla dacă acesta conţine substanţe posibil toxice.
Cancerul de sân este descoperit din ce în ce mai des la femei cu vârsta sub 50 de ani, mai arată studiul, iar în aceste cazuri diagnosticul nu poate fi explicat de factorii genetici.