Antena Meniu Search
x

Video Condiţii pentru donatorii de sânge în România. Ce primeşti în schimb: când au aflat, oamenii au făcut cozi uriaşe la centrele de transfuzii

De la criză, la surplus. Centrele pentru donare de sânge nu mai fac faţă voluntarilor - îi primesc doar cu programare de acum înainte. După ani de zile de apeluri disperate ale medicilor, reticenţa s-a transformat în exces de zel după ce Guvernul a mărit de patru ori recompensa pentru voluntari.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 12.01.2024, 19:57

Vezi și

Donatorii s-au înghesuit de la prima ora la centrele de transfuzii din principalele oraşe. În cel mai mare centru de recoltare din Bucureşti au intrat astăzi peste 300 de voluntari, mult peste posibilitatea de prelucrare. 

Donezi sânge doar cu programare

"Cererea este mult mai mare, dar suntem nevoiţi să limităm accesul în momentul în care atingem acest număr, având în vedere capacitatea pe care o avem şi personalul de care dispunem", spune Lucia Grijac, director Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

De la criza acută din anii trecuţi, centrele de transfuzii au ajuns la surplus după ce Guvernul a mărit răsplata pentru donatori de la 67 de lei la 280. În plus, aceştia primesc şi alte facilităţi. Înainte să apară benficiile, medicii făceau apeluri disperate. Acum, valul de donatori a început chiar de pe 3 ianuarie, când s-au redeschis centrele după sărbători. 

Pe acelaşi subiect

"Sunt donator regulat. În august cand am venit erau foarte puţini donatori", povesteşte un român. "E prima dată. M-am gândit să vin să donez, pe lângă că fac o faptă bună, banii sunt oricum bineveniţi", spune un altul. "Avem şi liber de la muncă, decontare transport, aşa că beneficiile sunt foarte multe pentru trei ore de stat aici", adaugă altcineva.

"Numărul donatorilor de sânge a crescut chiar şi de zece ori de la începutul acestui an. Dacă înainte, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, timpul de aşteptare era de aproximativ jumătate de oră, acum donatorii trebuie să aştepte chiar şi mai bine de trei ore", transmite Ana Grigore, reporter Observator.

3 centre de transfuzie în Bucureşti

În Bucureşti există trei centre de transfuzie unde donatorii nu au nevoie de programare, însă. La Târgu Jiu, numărul voluntarilor a fost limitat la 40 pe zi. Punctul de recoltare nu poate stoca mai mult sânge. Oferta este de trei ori mai mare. 

"După prima zi erau peste 100 de prezentări în fiecare zi în centru. Încet, încet, am limitat numărul de donatori, fiindcă frigiderele noastre s-au umplut. E greu să reușești să lucrezi, să prepari, să validezi asemenea cantitate", spune Nicoleta Căluțoiu, director Centrul de Transfuzii Târgu Jiu.

Donatorii au nevoie de programare şi la Cluj-Napoca, unde medicii trebuie să gestioneze o explozie de oferte. "Donatori noi, care nu au mai donat niciodată, care au o anumită vârstă, şi atunci noi trebuie să îi refuzăm, în funcţie de problemele pe care le au", explică medicii. 

Cine poate dona sânge

Oricine poate dona sânge dacă are între 18 şi 60 ani, peste 50 de kilograme şi este sănătatos. Indicat este să dea telefon la centrul de transfuzii şi să întrebe dacă este nevoie de programare sau nu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Condiţii pentru donatorii de sânge în România. Ce primeşti în schimb: când au aflat, oamenii au făcut cozi uriaşe la centrele de transfuzii