Psiho-dieta, o nouă metodă de slăbit. Sfaturile nutriţioniştilor
În aceste zile, tentaţiile culinare sunt la tot pasul! Fireşte, după ce am dat iama în bunătăţi, vrem diete care să aibă rezultate spectaculoase, în timp scurt.
De Redactia Observator la 26.12.2020, 15:32- E foarte important cum ne poziţionăm în raport cu alimentaţia noastră.
- Bazele educaţiei nutriţionale se aşează încă din primii ani de viaţă.
Uneori reuşim, alteori... bifăm încă un regim ineficient pe termen lung. Secretul succesului este bine ascuns chiar în mintea noastră, spune un terapeut specializat în probleme de nutriţie, care susţine că a creat o metodă revoluţionară de slăbit. Teoretic, principiile după care se ghidează Psiho-dieta sunt simple.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie: Deschid frigiderul. Şi ia uite pe ce îmi cade mie privirea, pentru că e aici, la vedere, prăjitură. Tocmai acest tip de alimente nu ar trebui să se regăsească acolo pentru că este foarte greu să le rezişti.
Soluţia? Porţiile pentru fiecare masă sunt pregătite şi puse în caserole. Astfel, nu mai suntem tentaţi de alimente bogate în calorii şi sărace în nutrienţi.
Serban Damian, nutritionist: Dacă ajungi să îţi fie foame, în primul rând iei ce îţi este la îndemână şi ajungi să mânânci mult mai mult decât ţi-ar trebui. Mai ales dacă ne face plăcere să mâncăm şi de obicei e vorba de dulciuri, la un moment dat...ajungi să cedezi cel puţin acasă, avem posibilitatea să ne controlăm mai uşor.
E foarte important cum ne poziţionăm în raport cu alimentaţia noastră spun specialiştii. Şi nu trebuie să uităm că bazele educaţiei nutriţionale se aşează corect sau greşit, încă din primii ani de viaţă.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie: Părinții, din dorinţa de a-i ajută pe cei mici să mănânce diversificat, forţează acest proces. Şi iată cum, în timp, copilul devine dependent de mâncare, de fapt ...de afectivitatea părintelui. Părintele condiţionează, dacă ești cuminte, o să îţi iau ceva dulce.
Schimbările bruşte pot genera frustrări
Creatoarea psiho-dietei spune că fără să realizăm, ridicăm anumite bariere mentale care ne pot împiedica luni de zile sau chiar ani să pierdem kilogramele nedorite.
Anca Alungulesei, terapeut in nutritie: Sunt foarte multe doamne care se îngraşă la nivelul de subconştient deşi spun că vor să slăbească, pentru că nu îşi doresc să mai reprezinte o atracţie pt sexul masculin, pentru că nu vor să fie privite într-un anumit mod, adică mai bine deşteaptă decât frumoasă.
Foarte important, spun nutriţioniştii, este să ne schimbăm stilul de viaţă. Nu doar cu voinţă, ci mai ales cu... răbdare. Pentru că schimbările bruşte pot genera frustrări.
Serban Damian, nutritionist: Regimul de scadere în greutate înseamnă scădere calorică, dar trebuie să fie făcut în aşa fel încât să nu îţi solicite foarte tare voinţa, să nu îţi pună în pericol starea de sănătate de multe ori, persoanele care mănâncă o dată, de două ori, au mese foarte consistente. Fragmentând mâncarea, poţi să îţi controlezi mult mai uşor senzaţi ade foame
Meniul personalizat în funcţie de necesităţile organismului, hidratarea şi mai ales odihna corespunzătoare sunt primii paşi către formarea unui stil de viaţă sănătos. Şi către pierderea kilogramelor în plus.