România, în stare de alertă epidemică: doi oameni au murit de gripă. Cum arată realitatea cruntă din camerele de gardă
Suntem în stare de alertă epidemică. Doi oameni au murit din cauza gripei: una dintre victime, o tânără de 25 de ani, fără alte probleme de sănătate. Camerele de gardă ale spitalelor sunt sufocate de pacienţi care ajung, de multe ori, în stare gravă, când abia mai pot respira. Şi nu am scăpat de ce e mai rău: vârful infecţiilor respiratorii va fi atins la două săptămâni după ce începe şcoala.
De Redactia Observator la 05.01.2023, 19:34"Este o stare de alertă epidemică! Situaţia nu este scăpată de sub control!", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Este recunoaşterea oficială a realităţii crunte din spitale. Două persoane au murit din cauza gripei până acum. O femeie de 50 de ani, cu probleme medicale, şi o tânără de 25 de ani, fără comorbidităţi, care a cerut ajutorul medicilor când era deja în stare gravă. Ambele paciente din Bucureşti, nevaccinate antigripal.
Camerele de gardă sunt pline
Camerele de gardă sunt pline zi şi noapte. Copii şi adulţi cu febră şi frisoane tuşesc până la epuizare. Acest bărbat a ajuns la spital cu insuficienţă respiratorie. "De vreo două săptămâni, o răceală puternică, dureri în capul pieptului, tuse seacă, ameţeli", spune un pacient. Un tată aşteaptă cu sufletul la gură veşti despre fiica sa: "A ajuns la spital în urma unei crize acasă. gripă tip A am aflat la spital. N-a mai avut saturaţie de oxigen. Am chemat salvarea". Momentan, nu intră în calcul declararea stării de epidemie gripală. Măsura ar presupune restricţii.
"Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Sezonul gripal a debutat cu o lună mai devreme și mult mai intens. Valul agresiv de infecţii respiratorii a început la sfârşitul lunii noiembrie. Cazurile au crescut, de la o săptămână la alta, cu cel puţin câteva zeci de mii la fiecare nouă raportare a Ministerului Sănătăţii. Iar într-o singură lună, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat. Este cel mai serios episod de viroze, un record al ultimilor zece ani, spun medicii, iar vârful de sezon va fi atins între 15 ianuarie şi 10 februarie.
Trei milioane de elevi revin de luni, 9 ianuarie, la școală, în mijlocul avalanşei de îmbolnăviri. Şi, totuşi, nicio restricţie, doar recomandări. "Nu încurajăm neparticiparea la cursuri. este important să păstrăm ritmul. accentul să fie pe prevenţie. există o serie de măsuri: realizarea triajului atât de către familii, acasă, şi realizarea triajului zilnic atunci când elevii intră la şcoală sau grădiniţă. Recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi elevi", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
"Interacţiunile dintre cei mici au dus de fiecare dată la o creştere a numărului de infecţii. Pediatriile vor fi colmatate, va fi presiune la nivelul spitalelor", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist. Recomandările rămân aceleași ca în pandemie: masca, vaccinarea, regulile de igienă, evitarea contactului cu persoana care are simptomatologie şi izolarea bolnavului. "Gripa este cu febră înaltă, dureri musculare puternice, majoritatea descriu ca şi cum ar fi fost bătuţi sau loviţi de tren, tuse. Tratamentul principal este cu ostalvimir, un tratament foarte eficient. în majoritatea cazurilor simpotmele dispar în 1-2 zile", a declarat Vlad Murărescu, medic infecționist.
Rafila: "Medicamentele au început să revină în farmacii"
Grijă mare trebuie să aibă pacienţii cu risc ridicat să dezvolte forme grave, care pot duce inclusiv la deces. "Avem pacienţi care se prezintă tardiv. Se automedichează ei. cu medicamente sau non-medicamente luate din famarcii sau internet, care în 99% din cazuri sunt apă de ploaie, boala evoluează şi se agravează", a declarat Cătălin Apostolescu, manager Balş. Valul agresiv de viroze și gripă din România a dus și la o criză a medicamentelor. România aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru a suspenda exportul de antivirale timp de șase luni. "Medicamentele au început să revină în farmacii. Spitalele să asigure stocurile de antivirale, institurirea terapiei antivirale, continuarea vaccinării antigripale", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
"Există teste simple pentru gripa A şi B. Au apărut şi teste pentru VSR. Ele se găsesc mai greu. trebuie să întrebăm 10-15 depozite. dar cine insistă, mai găseşte stocuri. Siropurile pentru tuse pentru copii în continuare sunt greu de găsit", a declarat Beatrice Speteanu, farmacist. În farmacii încă se mai găsesc contracost vaccinuri antigripale injectabile. Cu serul distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii s-au imunizat aproape un milion şi jumătate de români.