Secretele nutriţioniştilor ca să nu ajungem de Crăciun la Urgenţe. Cum mâncăm ca să nu ne pice greu nici la stomac, nici la cântar
Ne aşteaptă zile cu mese pline. Sarmale, friptură, tobă, salată boeuf - vrem să mâncăm din toate. Câte preparate însă, tot atâtea şanse de indigestie. Cum să nu ne pice greu nici la stomac, nici la cântar, ne învaţă specialiştii.
De Cristina Filip la 24.12.2022, 19:35- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
După o perioadă în care mulţi români au ţinut post sau nu au avut preparate festive, a venit momentul ca mesele să fie pline. Toate ne fac cu ochiul şi am vrea să gustăm din fiecare fel de mâncare.
"Cu salate, cu murături şi mai puţin cu carbohidraţi, şi porţii mai mici."
"Încerc să mănânc puţin, din toate, dar puţin."
"Planificăm care dintre ele sunt necesare la micul dejun, care la prânz, care la mesele prelungite de seară.''
- Turiștii din Bran, așteptați de administratorii unei pensiuni cu două tone de fasole cu cârnați. Prepararea a...
- Meniul de Crăciun din preparate vegane. Cum se găteşte o porţie de nuggets de conopidă
- Cât costă o porție de sarmale, pentru masa de Crăciun. Restaurantele sunt pline de comenzi: "Sunt de ordinul...
Ca să nu avem probleme, însă, trebuie să ştim cum şi cât să mâncăm, spun nutriţioniştii. Carne şi cartofi, o combinaţie greşită, se digeră greu. Vom avea probleme atât cu stomacul, cât şi cu kilogramele în plus. Carnea se asociază cel mai bine cu legume sau o salată. Iar până la desert trebuie să aşteptăm cel puţin două ore.
Şerban Damian, nutriţionist: Moderaţia este cuvântul cheie. O altă strategie este să alegi de pe masă ceva ce într-adevăr îţi face cu ochiul, sarmale de exemplu, şi te limitezi la acel preparat şi nu mai mănânci şi friptură şi cârnaţi şi 10 feluri de desert.
Preparatele din carne de porc, consumate în exces, ne pot dăuna sănătăţii.
Anca Hâncu, nutriţionist: Caltaboş, carnaţi, tobă, le putem mânca dimineaţă, dar gustăm câte 2 feliuţe, combinăm cu hrean cu muştar. Trec o oră jumate, două ore după micul dejun, luăm ceva dulce. Ne place cozonacul, luam o feliuţă de cozonac cu puţină cafea sau cu ceai, fiecare cum vrea, ca să-şi facă plăcerea.
Nu doar mâncarea ne poate trimite la Urgenţe
Nu doar alimentele ne pot face rău.
Şerban Damian, nutriţionist: Combinaţia de alimente grase plus alcool se întâmplă de obicei de sărbători. Mulţi oameni ajung să facă colecistica sau pancreatită ori să li se reactiveze ulcerul gastric.
Nutriţioniştii ne mai învaţă un secret:
Anca Hâncu, nutriţionist: Să mâncăm încet şi să stăm la masă cel puţin 20 de minute. Să nu înfulecăm o porţie de 6 sarmale în 5 minute pentru că atunci nici măcar nu reuşim să avem senzaţia de saţietate.
Anual, de sărbători, mii de oameni ajung direct la camera de gardă datorită excesului de mâncare şi băutură.