Speranţa de viaţă în România, mult sub media europeană. Românii trăiesc mai puţin cu 8 ani decât spaniolii, suedezii sau italienii
Să avem sănătate, în rest le facem pe toate. O vorbă românească atât de potrivită mai ales astăzi, de Ziua Mondială a Sănătăţii. E adevărat că nu stăm cel mai bine la acest capitol, sistemul sanitar mai are hibe, dar există speranţă. Inclusiv speranţă de viaţă, în creştere impresionantă în ultimele decenii.
De Redactia Observator la 07.04.2024, 20:32Când spui sănătate, spui longevitate. Şi încep cu veştile bune. Speranţa de viaţă medie a unui român obişnuit a crescut de peste două ori în ultimul secol. De la 36 de ani, cât era în 1900, la 69 de ani imediat după Revoluţie, şi iată că azi trăim, în medie, peste 75 de ani. E firesc, medicina a evoluat.
Vestea proastă: avem a treia cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa. Un spaniol trăieşte cu opt ani mai mult decât un român. La fel şi un suedez sau un italian. Doar Bulgaria şi Letonia stau mai prost decât noi.
Avem a treia cea mai scăzută speranţă de viaţă din Europa
Şi încă o veste bună pentru femei. Doamnele trăiesc cu şapte ani mai mult decât bărbaţii, în medie. Nu e întâmplător. Femeile beau de trei ori mai puţin, fumează de trei ori mai rar şi au mai multă grijă la excesul de kilograme. Toate aceste vicii provoacă boli cardiovasculare, principala cauză de deces în România.
Când aţi fost ultima oară la medic? Opt din zece români amână să-şi facă un control, deşi prevenţia le-ar putea prelungi viaţa. Totuşi, suferim de un optimism incurabil. Peste 73% dintre noi spun că se simt sănătoşi. La final avem şi un pont de la românul care a fost, până în 2020, cel mai bătrân om de pe planetă. A trăit 111 ani spunând că munca, dragostea familiei şi cumpătarea sunt secretele unei vieţi lungi.