Antena Meniu Search
x

Video Satul care aproape a rămas fără oameni în doar 10 ani. "Stau singurică. N-am pe nimeni"

România îmbătrâneşte de la o zi la alta. În ultimii 10 ani, populaţia vârstnică, de peste 65 de ani, a crescut cu jumătate de milion de persoane, din cauza migraţiei accentuate, dar şi a natalităţii scăzute. Specialiştii trag un semnal de alarmă: în 20 de ani, 1 din 2 români va avea vârsta pensionării. 

de Redactia Observator

la 20.01.2023, 19:53

Vezi și

Comuna Erbiceni, judeţul Iaşi. Multe uliţe sunt goale deşi e ziua în amiaza mare.

Elena Lincu: Câţi mai suntem, îi numeri pe degete. Acolo a cumpărat casa aia cineva care stă prin Italia, la deal tot la fel. Ceilalţi sunt bătrâni, aici e plecat prin Germania. Cine va mai veni aici? cine va mai fi peste câţiva ani? Dacă va mai fi cineva.

Bătrână: Am rămas singuri. Şi eu stau singurică. N-am pe nimeni.

La fiecare câţiva metri pe care îi parcurşi prin satul Spinoasa dăm peste case pustii. Cei mai mulţi dintre tineri au plecat din ţară, bătrânii s-au împuţinat şi ei de la un an la altul. Şi astfel, din cele 150 de familii care se găseau aici în urmă cu 10 ani, acum nu mai găsim nici măcar 70.

Pe zi ce trece, România devine tot mai bătrână

Datele ultimului recensământ spun aşa: la o sută de persoane tinere, care au vârsta de sub 15 ani, avem am ajuns să avem 121 de bătrâni. Asta în contextul în care, în 2011, raportul era cam aşa. La 100 de tineri, aveam doar 101 bătrâni.

Care sunt cauzele îmbătrânirii populaţiei?

Tudorel Andrei, preşedinte INS: Migraţia internaţională de la începutul anilor 2000, până în anii 2012-2013. Cele mai multe persoane au fost din categoria de vârstă 25-35-40 de ani. Al doilea factor este schimbarea de mentalitate. Dacă la începutul anilor 90 vârsta media a mamei la prima naştere era puţin peste 22 de ani, astăzi este peste 27 de ani.

Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti: Avem generaţii de sub 200 de mii de copii născuţi într un an. Şi dintre aceştia, 1 din 5 deja se naşte în străinătate.

Dan Petre, sociolog: În momentul în care copiii se înscriu la şcoală în ţara ţintă, sunt pierduţi pentru România. Ei deja încep să devină într-o mai mare măsură cetăţeni ai ţării respective.

Consecinţele îmbătrânirii se văd şi pe plan economic

Dan Schwartz, analist economic: Lipsa de forţă de muncă. Sistemul de pensii sociale în România este suprasolicitat de numărul mare de pensionari, comparativ cu numărul mic de contribuabili. Populaţia vârstnică necesită servicii medicale suplimentare faţă de serviciile medicale pe care le nesecită populaţia tânără.

Marian Preda, rectorul Universităţii Bucureşti: Ar trebui să avem o politică de susţinere a familiilor cu copii, a tinerilor. Pentru a rămâne în România şi pentru a se întoarce. Susţinere pe piaţa muncii pentru ca aceşti copii să aibă o educaţie corespunzătoare dar şi locuri de muncă.

Vârsta medie a românilor este, în prezent, de 42,4 ani: 40 în cazul bărbaţilor şi peste 44 în cazul femeilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Satul care aproape a rămas fără oameni în doar 10 ani. "Stau singurică. N-am pe nimeni"