Un bărbat suspect de variola maimuţei ar fi fugit din spital, în Bucureşti. Primul infectat depistat în România riscă dosar penal
În România ar fi deja trei persoane infectate cu variola maimuţei. Două deja confirmate de infecţionişti, iar al treilea caz - un bărbat de 36 de ani, care ar fi fugit din spital înainte să-i fie facute analizele. Încă este căutat. Între timp, autorităţile vor să afle dacă aceste trei cazuri au legătură între ele.
De Andreea Petrescu la 14.06.2022, 20:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Primul caz de variola maimuţei, cel identificat în urmă cu două zile, s-ar putea transforma în dosar penal. Bărbatul de 26 de ani refuză să dea detalii despre partenerul de la care s-ar fi îmbolnăvit şi despre alte persoane cu care ar fi intrat în contact. "Analizele de laborator au confirmat suspiciunea medicilor, şi anume faptul că bărbatul este infectat cu variola maimuţei. A fost internat la Spitalul Victor Babeş, în izolare", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.
Primele cazuri de variola maimuţei în România
Tânărul, care este şi seropozitiv, a primit tratament, iar starea lui acest moment este una bună. Însă riscă să aibă probleme cu legea. Refuzul de a colabora cu cei de la DSP pentru ancheta epidemiologică poate fi interpretat ca zădărnicirea combaterii bolilor, infracţiune pedepsită de Codul Penal cu închisoare. Ancheta Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti trebuie să stabilească cine sunt contacţii direcţi ai bărbatului şi dacă aceştia trebuie sau nu să stea în izolare.
Al doilea caz de variola maimuţei a fost confirmat marţi, tot în Bucureşti. Un bărbat de 32 de ani a fost izolat la domiciliu, starea lui de sănătate fiind, de asemenea, una bună. Simptomele în cazul persoanelor infectate cu această boală sunt febră, dureri de cap şi musculare, inflamarea ganglionilor limfatici. În cazurile mai grave apar erupţiile cutanate. Boala se poate transmite uşor.
Cum se transmite variola maimuţei
"Vom discuta de un contact în familie, în primul rând partenerul sau cei cu care avem un contact direct şi care să fie şi pentru un interval de timp. Pacientul infectat transmite cu o mare probabilitate în momentul în care are erupţie cu vezicule şi când e contactul cu acestea. Se poate transmite în mai mică măsură prin obiectele contaminate sau suprafeţele contaminate şi putem discuta de o transmitere prin intermediul fluidelor", a explicat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
"Cel puţin OMS spune că risc mai mare este în cazul persoanelor care au parteneri sexuali multipli, dar nu e neapărat o problemă a persoanelor din grupul LGBT-Q. Iar noi lucrăm aici şi cu grupuri LGBT şi cu persoane vulnerabile şi i-am pus în temă şi sunt atenţi", a declarat Maria Georgescu, ARAS.
Un al treilea pacient suspect de variola maimuţei ar fi fugit din spital
Potrivit unor surse Observator, un al treilea bărbat, cu simptome specifice, ar fi fugit din Spitalul Militar înainte să-i fie recoltate probe pentru analize. Se pare că acesta ar fi contact direct cu unul dintre cazurile confirmate. Tratament există deocamdată doar pentru a ameliora simptomele, iar primele doze de vaccin vor ajunge în România în perioada următoare. La nivel mondial au fost confirmate peste 1.400 de cazuri, cele mai multe din Europa fiind în Anglia - aproximativ 470 de cazuri.