Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România. Cine este al doilea pacient infectat
A fost confirmat un nou caz de variola maimuței în România. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani.
"Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți", a transmis Ministerul Sănătății.
În acest moment nu există informaţii privind o legătură între cele două cazuri de variola maimuței.
Variola maimuței: două cazuri confirmate în doar 24 de ore, în România
România a confirmat, luni, primul caz de variola maimuţei. Un bărbat în vârstă de 26 de ani din Capitală a fost diagnosticat pozitiv de medici. Tânărul ar fi început să se simtă rău de săptămâna trecută şi ar fi ajuns la spital la câteva zile de la debutul simptomelor. Acesta a fost izolat şi se află acum sub tratament. Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a deschis o anchetă epidemiologică.
Tânărul le-a spus medicilor că cel mai probabil a luat virusul de la partenerul său care a călătorit în ultima perioadă în mai mule ţări din Uniunea Europeană, ţări în care au fost confirmate mai multe cazuri de variola maimuţei. Acesta a fost internat după ce s-a prezentat la spital în cursul zilei de duminică spre luni cu simptome specifice. Le-a spus medicilor că aceste simptome au debutat în urmă cu 4-5 zile. Bărbatul este sub tratament şi va sta în izolare în următoarele 16 zile. DSP Bucureşti a deschis o anchetă epidemiologică pentru a stabili cine sunt contacţii direcţi ai bărbatului şi dacă se impune ca şi aceştia să intre în izolare.
Peste 1.400 de cazuri de variola maimuței, la nivel mondial
La nivel mondial sunt peste 1.400 de cazuri confirmate de variola maimuţei, iar în Europa cele mai multe sunt confirmate în Marea Britanie, peste 460. Acest virus se transmite prin contact direct, printr-o apropiere îndelungată între persoane. Cel mai adesea, partenerii iau unii de la ceilalţi.
Deocamdată, România nu are vaccin împotriva variolei maimuţei, Comisia Europeană urmând să facă o achiziţie centralizată iar mai apoi să distribuie către statele membre. România ar urma să primească 2.500 de doze de vaccin.
Ce este variola maimuței și care sunt simptomele
Variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome de obicei uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat şi poate fi controlată relativ uşor prin măsuri precum autoizolare şi igienă.
Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Virusul nu se transmite precum COVID-19, susțin experții. Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰