Antena Meniu Search
x

Spania începe vaccinarea împotriva variolei maimuței. Care sunt primele simptome ale bolii

Spania va începe să vaccineze contacții apropiați ai persoanelor confirmate cu variola maimuței, după ce peste 242 de oameni au fost testați pozitiv pentru acest virus începând cu 19 mai, au anunțat autoritățile iberice.

de Redactia Observator

la 10.06.2022, 10:19

Spania începe vaccinarea împotriva variolei maimuței. Care sunt primele simptome ale bolii - Profimedia

Din cauza stocului redus de vaccinuri, doar cei care au fost în contact apropiat sau care prezintă un risc mare de îmbolnăvire gravă pot fi vaccinați, a precizat ministerul spaniol al Sănătății, într-o declarație citată de Reuters.

Aproximativ 200 de doze de vaccin Imvanex de la Bavarian Nordic au ajuns luni în Spania, iar guvernul așteaptă să cumpere mai multe în cadrul unui program de achiziție de vaccinuri al UE.

Peste 1.200 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în aproximativ 30 de țări în care boala nu este endemică, cele mai multe dintre ele în Europa.

Numărul de infecții din Spania a crescut joi cu 9.

Pe acelaşi subiect

Primele simptome sunt febră, ganglioni limfatici umflaţi şi o erupţie cutanată asemănătoare varicelei. 

OMS se teme că variola maimuţei se instalează în ţări non-endemice

”Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evtat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. El încurajează ţările să crească măsurile de supraveghere sanitară în vederea ”identificării tuturor cazurilor şi contactelor, cu scopul controlării acestei intensificări şi prevenirii contagiunii”

”Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent OMS în 29 de ţări în care boala nu este endemică”, anunţă directorul general.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări - spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC). ”OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comunităţile din ţări în care variola maimuţei este endemică ”merită să primească aceeaşi atenţie, aceleaşi îngrijiri şi acelaşi acces la insturmente de protecţie” împotriva bolii, care se răspândeşte prin contact apropiat. OMS a susținut în mai multe rânduri că ”apariţia bruscă şi neaşteptată” a virusului în ţări non-endemice sugerează că acesta circula deja de o anumită vreme, dar că transmiterea nu a fost descoperită. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Spania începe vaccinarea împotriva variolei maimuței. Care sunt primele simptome ale bolii