Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România
Primul caz de variola maimuței diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi, în urma investigațiilor de laborator, a transmis Ministerul Sănătății.
Boala a debutat în urmă cu patru zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare, au anunțat reprezentanții MS.
Din anamneză rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa, unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.
Ce este variola maimuței și care sunt simptomele
Variola maimuţei este o boală infecţioasă cu simptome de obicei uşoare şi care este endemică în regiuni din vestul şi centrul Africii. Se transmite prin contact apropiat şi poate fi controlată relativ uşor prin măsuri precum autoizolare şi igienă.
Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Virusul nu se transmite precum COVID-19, susțin experții. Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.
Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost detectate în Marea Britanie, Spania şi Portugalia. ''Cele mai multe dintre cazurile raportate până în prezent nu au fost asociate cu o călătorie într-o regiune endemică şi s-au prezentat prin asistenţa medicală primară sau prin serviciile de sănătate sexuală'', a precizat OMS.
UE va cumpăra vaccinuri împotriva virusului. Câte doze a cerut România
Uniunea Europeană pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva variolei maimuţei (monkeypox), a anunțat Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, precizând că "procedurile exacte" de procurare "urmează să fie stabilite împreună cu statele membre în zilele următoare", relatează AFP. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declarase că fiecare stat membru al UE va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei, iar România a solicitat iniţial 1.000 de doze din acest vaccin.
Organismul european Health Emergency Response Authority (HERA) "cooperează cu statele membre şi producătorii pentru a procura vaccinuri şi tratamente împotriva varilei maimuţei", a anunţat Stefan De Keersmaecker, un purtător de cuvânt al CE însărcinat cu probleme de sănătate. "Procedurile exacte vor fi stabilite cu statele membre în zilele următoare", precizase el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰