Un virusolog român în SUA vine cu vești proaste după un nou studiu despre Omicron: ”Rezultatele sunt deprimante”
Un studiu realizat în SUA arată că varianta Omicrom a virusului SARS CoV-2 este rezistentă la toate tipurile de vaccin, dar și la tratamentul cu anticorpi monoclonali utilizat în spitale în cazul pacienților infectați. Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, Cristian Apetrei, a analizat rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia.
De Ana Maria Ghiarasim la 19.12.2021, 16:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Rezultatele sunt deprimante, a spus virusulogul român stabilit în SUA. Potrivit studiului efectuat de cercetători de la Universitatea Columbia, „varianta Omicron este puternic rezistentă la neutralizare” în cazul persoanelor vaccinate și a celor care au trecut prin boală.
”În primul rand, testarea serurilor de la covalescenți și vaccinați a demonstrat ca varianta Omicron este puternic rezistentă la neutralizare. Toate serurile de la vaccinați, indiferent de varianta de vaccin primită, au prezentat reduceri dramatice ale capacitatii de neutralizare a Omicron”, scrie medicul Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh, într-o postare pe Facebook.
Tulpina Omicron este rezistentă și la tratamentele cu anticorpi monoclonali
De asemenea, Omicron este rezistentă la unul dintre tratamentele folosite frecvent în spitale în cazul pacienților care fac forme grave.
- Italia se înarmează cu noi restricţii în faţa variantei Omicron. Şi cei vaccinaţi sunt în vizorul Guvernului
- Varianta Omicron aduce noi restricții în Europa. Medic ATI: "Mesajul este clar! Pare a fi liniştea de dinaintea...
- UE face planuri pentru a achiziționa un nou vaccin anti-Covid adaptat la Omicron. Pfizer: Nu ştim dacă este necesar
„Evaluarea unui panel de 19 anticorpi monoclonali a relevat că eficacitatea acestora este fie abolită, fie puternic redusă. Sunt incluși în această categorie inclusiv anticorpii monoclonali comerciali aprobați pentru utilizarea în pacienți”, a explicat Cristian Apetrei.
Noi mutații pe proteina spike a tulpinii Omicron
În timpul cercetărilor, specialiștii de la Universitatea Columbia au identificat patru noi mutații în domeniul spike al SARS-CoV-2 Omicron care provoacă rezistența la vaccin și tratament.
Rezultatele studiului reprezintă vești proaste pentru comunitățile care refuză să se vaccineze, spune cercetătorul.
„Întrucât dacii liberi continuă să nu se vaccineze ca să primească monoclonali în spital, acestea sunt paternurile de neutralizare de către anticorpii monoclonali comerciali. Că să știe că, dacă ajung la spital, după inghiorlaiala de sărbători nu prea au la ce să se aștepte”, a precizat specialistul român.