Vin testele rapide de salivă, dar nimeni nu prea vrea să le facă | Sondaj: 75% dintre profesori nu doresc să testeze elevii și refuză să asiste
Şcolile se vor deschide şi în localităţile cu incidenţa sub 3 la mie, indiferent de rată de vaccinare a profesorilor. E anunţul făcut de ministrul Educaţiei, care spune şi că tot şcolile vor decide dacă testarea elevilor se va face în clasă sau acasă. Doar că nu prea vrea nimeni să le facă. Profesorii ameninţă cu proteste dacă vor fi obligaţi să-şi testeze elevii.
De Cristina Oprea la 18.11.2021, 21:18Ce ştim este că nu ştim nimic! O recunosc, pe rând, toţi cei care ar trebui să ne lămurească atunci când vine vorba de testarea elevilor. În comuna Sprâncenata din Olt, elevii ar trebui testaţi de profesori care... nu cred în vaccin. În şcoala din satul Frunzari, rata de vaccinare a dascălilor e zero la sută. Aşa că elevii învaţă din nou de acasă. Din faţa şcolii închise vorbim, de pe telefonul directorului, cu unul dintre profesori.
Profesor Şcoala Frunzari: Eu sunt un cadru didactic responsabil. Nu mi-am făcut vaccinul până acuma că am tot stat.
Reporter: Dar nu v-aţi dori să vi se întoarcă copiii în bănci?
Profesor Şcoala Frunzari: Cred că se poate scoate chestia asta cu profesorii. Pentru că nu numai profesorii sunt purtători de virus.
- Teste de salivă în școli. Ministrul Educației: "Școala va decide dacă are capacitatea de a face testarea, dacă...
- Ministrul Sănătății a răbufnit pe tema testelor de salivă în școli: ”Cine să le facă? Statul suntem...
- Nici nu au ajuns în şcoli, dar creează deja primul scandal. Controversele legate de testele pe bază de salivă
De varianta să testeze el copiii nici nu vrea să audă.
Reporter: Veţi fi de acord să îi testaţi?
Profesor Şcoala Frunzari: Personal, nu! Nu sunt cadru medical, nici nu ştiu despre ce e vorba.
Sondaj: 75% dintre cei 20.000 de dascăli nu vor să testeze elevii
Un sondaj realizat de Federaţia Spiru Haret arată trei sferturi dintre cei peste 20.000 de dascăli chestionaţi nu doar că nu vor să testeze copiii, ci refuză să şi asiste la testare. Înapoi în Olt, încercăm să aflăm de la directorul şcolii cum va rezolva, totuşi, problema.
Dan Marinel, director Şcoala Sprâncenata: Poate apelăm la cadrul medical din cadrul primăriei. Nu ştiu să vă spun. Deci nu (...) Părere personală nu pot să am. Eu aştept instrucţiunile. Ce ni se spune, aşa facem. Executăm.
Reporter: Încă nu aţi primit niciun fel de instrucţiuni?
Dan Marinel, director Şcoala Sprâncenata: Poate am primit, dar nu le-am citit. Dar în momentul ăsta, nu ştiu să vă spun.
Iar Inspectoratul Şcolar Olt reclamă că cele mai recente reguli venite de la centru nu iau în calcul imunitatea obţinută de profesorii trecuţi prin boală.
Victor Iacobescu, inspector-şef ISJ Olt: Dacă profesorul a trecut prin boală, elevii ar putea să revină la şcoală. Felul în care Ministerul Sănătăţii a pasat oarecum răspunderea profesorilor, eu nu îl consider unul elegant. Consider că ar trebui să se aşeze, să discute şi să aibă ca punct de reper şi ce se întâmplă, metaforic vorbind, la firul ierbii.
Discuții pe testele de salivă între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății
Cele două ministere implicate nu au stabilit, încă, nici ce se întâmplă cu elevii vaccinaţi. Nu ştim dacă vor fi testaţi sau nu. Nu e clar nici dacă profesorii trebuie să se testeze şi ei. Inspirat din occident, Ministerul Educaţiei se gândeşte acum să mute, totuşi, responsabilitatea testării pe umerii părinţilor. Ministerul Sănătăţii nu are nimic împotrivă: se poate face oriunde. Dar nici aşa nu-i bine pentru toată lumea. Iar ministrul Educaţiei aruncă responsabilitatea pentru administrarea testelor la Ministerul Sănătăţii. Şi la fiecare şcoală în parte.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Procedura de administrare a testelor este în sarcina Ministerului Sănătății. Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții și disponibilitate pentru testare în școală. Dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu, sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali.
Potrivit Ministerului Educaţiei, prima zi de testare în şcoli ar putea fi joia viitoare. Până atunci, cele mai mari două federaţii sindicale din învăţământ ameninţă cu proteste, dacă responsabilitatea testării elevilor nu e luată de pe umerii dascălilor.