Video Teste de salivă în școli. Ministrul Educației: "Școala va decide dacă are capacitatea de a face testarea, dacă nu vor face părinții"
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seara că școlile vor decide dacă au capacitatea logistică de a face testele de salivă, în caz contrar responsabilitatea urmând a cădea pe umerii părinților. Acesta a precizat că testele vor ajunge în unitățile de învățământ începând cu săptămâna viitoare.
"Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii", a mai afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, şcoala va decide dacă doreşte şi are condiţii, dar şi disponibilitatea cadrelor didactice pentru testare în şcoală, dacă nu, vor fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau a tutorilor legal. Rezultatul va fi trimis prin e-mail sau în scris la şcoală.
Ce decizie s-a luat cu privire la testele rapide de salivă
"Școala va decide dacă are capacitatea de a face testarea, dacă nu vor face părinții. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învățătorului sau responsabilului din școală. În ziua de vineri este posibil să i se pună elevului la dispoziție două teste pentru săptămâna viitoare. Testele vor fi la copii chiar și cazul în care școala are capacitatea de testare. Fac apel la responsabilitatea părinților de a comunica în timp util rezultatele acestor teste, pentru sănătatea întregii colectivități de elevi în care intră și acești copii", a anunțat Sorin Cîmpeanu.
Observator a transmis LIVE declarațiile ministrului:
Școala cu prezență fizică în localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie
Ministrul Educaţie a mai precizat că va fi permisă prezenţa fizică în unităţile de învăţământ din localităţile cu rata de infectare mai mică de trei la mie, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului.
"Este în curs de pregătire o hotăre CNSU prin care MEN şi MS sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfl încât s fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ", a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Sănătății a răbufnit pe tema testelor de salivă în școli
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că nimeni nu a dorit să-și asume răspunderea pentru a face testele salivă în şcoli, deşi ele au fost cerut imperativ de factorii implicați în sistemul educațional. Ba, mai mult, au cerut să vină statul să rezolve problema testării elevilor: "Cine să vină? Statul suntem toţi", a afirmat ministrul.
Cseke Attila a spus că au fost multe presiuni pentru introducerea testelor pe bază de salivă în şcoli, dar puţină răbdare în înţelegerea tuturor mecanismelor.
"Legat de testele de salivă, am avut (...) foarte multe presiuni, din toate părţile, de introducere a acestor teste de salivă şi foarte puţină răbdare de a înţelege ce înseamnă şi ce mecanisme presupune ulterior în aplicare aceste teste de salivă. Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca copiii care poate sunt infectaţi să nu mai ajungă în sistemul educaţional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat şi sigur trebuie să vină la un moment dat fizic şi să se pună în aplicare. Toate categoriile profesionale – şi eu îmi permit, dacă voi fi criticat îmi asum – care au propus, fie că e o parte a pedagogilor, o parte, nu toţi, o parte a părinţilor, o parte a asociaţiei elevilor, toţi s-au retras imediat, nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă. Cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au transmis să vină statul să rezolve", a declarat Cseke Attila.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰