Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătății a răbufnit pe tema testelor de salivă în școli: ”Cine să le facă? Statul suntem toți. Nu vine cineva de sus cu 3.000 de medici”

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat că nimeni nu a dorit să-și asume răspunderea pentru a face testele salivă în şcoli, deşi ele au fost cerut imperativ de factorii implicați în sistemul educațional. Ba, mai mult, au cerut să vină statul să rezolve problema testării elevilor: ”Cine să vină? Statul suntem toţi”, afirmă ministrul.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 18.11.2021, 10:57

Ministrul Sănătății a răbufnit pe tema testelor de salivă în școli: ”Cine să le facă? Statul suntem toți. Nu vine cineva de sus cu 3.000 de medici”
Ministrul Sănătății a răbufnit pe tema testelor de salivă în școli: ”Cine să le facă? Statul suntem toți. Nu vine cineva de sus cu 3.000 de medici” - Profimedia Images

Cseke Attila a spus că au fost multe presiuni pentru introducerea testelor pe bază de salivă în şcoli, dar puţină răbdare în înţelegerea tuturor mecanismelor.  

”Legat de testele de salivă, am avut (...) foarte multe presiuni, din toate părţile, de introducere a acestor teste de salivă şi foarte puţină răbdare de a înţelege ce înseamnă şi ce mecanisme presupune ulterior în aplicare aceste teste de salivă. Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca copiii care poate sunt infectaţi să nu mai ajungă în sistemul educaţional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat şi sigur trebuie să vină la un moment dat fizic şi să se pună în aplicare. Toate categoriile profesionale – şi eu îmi permit, dacă voi fi criticat îmi asum – care au propus, fie că e o parte a pedagogilor, o parte, nu toţi, o parte a părinţilor, o parte a asociaţiei elevilor, toţi s-au retras imediat, nimeni nu a mai vrut să îşi asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă. Cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au transmis să vină statul să rezolve”, a declarat Cseke Attila, la Digi 24.

Ministrul a precizat că noi toţi trebuie să rezolvăm aceste lucruri.  

Dar statul suntem noi, cu toţii, nu sunt alţii, nu e cineva de sus, care îţi aduce trei mii de medici şi trei mii de asistenţi în şcoli, nu avem, nu avem de unde să avem aceşti medici şi aceşti asistenţi. Noi trebuie să ne rezolvăm. Dacă ne-am dorit acest sistem – nu vreau să mă pronunţ pe partea educaţională – dacă sistemul educaţional şi-a dorit acest sistem, atunci sistemul educaţional trebuie să îşi rezolve această chestiune, cum putem să folosim aceste teste de salivă pentru care plătim, plăteşte statul român din banii noştri ai tuturor şi ai părinţilor, ai pedagogilor”, a transmis ministrul Sănătăţii. 

Pe acelaşi subiect

Controversele legate de testele pe bază de salivă

Cseke Attila a criticat modul în care sunt lansate teorii și idei în spațiul public, însă atunci când ele se concretizează, nimeni nu își asumă răspunderea pentru a le duce la bun sfârșit.

“Noi, în societate, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm nişte idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve nişte lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt absolut legitime, dar atunci când trebuie să pun şi eu munca mea puţin o jumătate de oră, cinci minute, atunci nu. Atunci unii, nu spun toţi, fug imediat de această răspundere”, a mai declarat Cseke Attila. 

Ministerul Sănătăţii a precizat, referitor la procedura de administrare a testelor rapide antigen din salivă la elevi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ, că aceasta nu presupune pregătire medicală sau condiţii speciale, iar legislaţia nu exclude utilizarea lor la domiciliu.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Sanatate » Ministrul Sănătății a răbufnit pe tema testelor de salivă în școli: ”Cine să le facă? Statul suntem toți. Nu vine cineva de sus cu 3.000 de medici”