Antena Meniu Search
x

Video Nici nu au ajuns în şcoli, dar creează deja primul scandal. Controversele legate de testele pe bază de salivă

Nici n-au ajuns încă în şcoli, dar deja nasc controverse. Este vorba despre testele pe bază de salivă. Ministerul Sănătăţii a decis că recoltarea va fi făcută de cadre medicale sau de către personalul şcolilor. Peste trei sferturi dintre angajaţii din învăţământ nu sunt însă de acord. Nu s-a stabilit deocamdată nici dacă elevi vaccinaţi vor fi şi ei verificaţi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 14.11.2021, 19:32

Vezi și

Elevii vor fi testaţi în sălile de clasă lunea şi joia. Dacă în şcoală nu există medic sau asistent, vor fi desemnaţi angajaţi care vor recolta probe de la copii, la începutul orelor de program. Aceştia vor trebuie instruiţi pentru că vor lucra cu deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În cazul în care rezultatul este pozitiv, vor fi anunţaţi părinţii elevului iar bolnavul va fi izolat în cabinetul medical sau într-un spaţiu special amenajat. Testul din salivă va trebui confirmat cu un test PCR.

"Poate că era mai bine să nu se fi ajuns acolo dar dacă e acum situaţia de aşa manieră acceptăm că e mai simplu din salivă decât să le umble în năsuc, în gâtuţ", spune tatăl unui copil. Peste 23.500 de angajați din învățământ au răspuns la chestionarul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret. Peste 75% dintre repondenți au spus că nu sunt de acord să supravegheze copiii în timp ce se testează pentru depistarea COVID-19. "Testarea să fie făcute de cadre medicale, nu de noi, profesorii", spune Cristina Senoş, învăţătoare.

Ce spun medicii

Medicii spun că dacă profesorii ar purta mănuşi, halat de unică folosinţă şi vizieră sau ochelari, pe lângă masca de protecţie care oricum e obligatorie, nu ar exista niciun risc în momentul testării. "Dacă testul e pozitiv, e clar că voi izola copilul pentru că nu se pune problema... decât foarte puţin probabil de rezultat fals pozitiv, însă dacă el este negativ poate să fie asimptomatic şi atunci voi merge în continuare pe măsurile preventive", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist. Aşadar, indiferent de rezultatele testelor, copiii nu trebuie să renunţe la măştile de protecţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Nici nu au ajuns în şcoli, dar creează deja primul scandal. Controversele legate de testele pe bază de salivă