Ziua Mondială a Diabetului. Peste 2 milioane de români diagnosticaţi. La doar 8 ani, Maria se numără printre pacienţi: "Îţi schimbi total viaţa"
Astăzi este Ziua Mondială a Diabetului, o zi în care nu sărbătorim, dar căutăm soluţii. Peste 2 milioane de români, adică mai bine de 10 la sută dintre noi, sunt diagnosticaţi cu diabet. Şi grav nu este că au boala, aceasta poate fi tratată şi ţinută sub control cu ajutorul medicilor, ci că sunt încă mulţi care nu ştiu că o au. Diabetul este depistat în cele mai multe cazuri abia când apar probleme sau complicaţii. Ministrul Sănătăţii a vorbit cu această ocazie despre Registrului Pacienţilor cu Diabet.
De Diana Severin la 14.11.2024, 17:58- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cum a decăzut litoralul românesc. Nicolae, unul dintre cei importanți investitori, se gândește să se lase de turism după ce a aflat ce taxe îl așteaptă în 2025
Statistica e cruntă: peste 2 milioane de români au fost diagnosticaţi cu diabet. Mai grav este faptul că medicii sunt convinşi că numărul lor este mai mare. La cei mai mulţi, boala debutează tăcut iar primele simptome - de obicei complicaţii - apar după ani întregi de suferinţă.
Este Ziua Mondială a Diabetului
"Unul din doi adulţi nu ştie că are diabet. Este o adevărată epidemie de diabet acum şi este o epidemie paralelă cu epidemia de obezitate. Stilul de viaţă nesănătos, alimentaţia bogată şi mişcarea insuficientă sunt principalii factori de risc ai diabetului şi ai obezităţii", spune Flavia Vasile, medic diabetolog.
Există două tipuri de diabet, cel de tip 2 apare de cele mai multe ori la copii mari şi adulţi. Cel de tip 1, insulino-dependent, apare la pacienţi din ce în ce mai tineri. Maria are 8 ani şi la începutul anului a fost diagnosticată cu diabet. De atunci, viaţa ei s-a schimbat. "Mi-a fost nu prea bine pentru că nu mi-a plăcut că nu mai mănânc dulce", spune fetiţa.
- Dezvăluiri din dosarul Ozempic: O singură asistentă a eliberat în fals 700 de reţete, iar o injecţie era...
- O pacientă care a slăbit cu Ozempic povestește ce a pățit după ce a întrerupt tratamentul. Medicamentul a...
- Dispozitivul revoluţionar care poate diagnostica unele forme de cancer sau diabet în doar câteva secunde
"Nu mă gândeam că o să facă ea diabet. A fost foarte greu şi încă e greu. Chiar dacă nu e foarte grav, pentru un copil e greu. Îţi schimbi total viaţa şi alimentar, orice ar mânca trebuie calculat", mărturiseşte mama Mariei.
Tot mai mulţi bolnavi de diabet
Doar în judeţul Dolj sunt peste 76.000 de pacienți cu diabet. Aceştia primesc tratament şi sunt monitorizaţi prin intermediul unui program naţional. Iar autorităţile lucrează şi la Registrul Naţional de Diabet şi Prediabet. Acesta ar trebui să ajute specialiştii să aibă o evidenţă clară a tipurilor de tratament existente şi la eficientizarea actului medical.
"Ceea ce ne interesează acum, ca să facem o politică de sănătate coorentă, este ca anul viitor să operaţionalizăm registrele pentru principalele boli netransmisibile - diabet, cancer, boli cardio-vasculare - încât să putem avea o estimare a nevoilor pacienţilor", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Diabetul a devenit în ultima jumătate de secol una una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial. Aproape 14 la sută din populaţia planetei suferă de diabet iar de vină sunt stilul de viaţă, sedentarismul şi hrana de proastă calitate.