Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O pacientă care a slăbit cu Ozempic povestește ce a pățit după ce a întrerupt tratamentul. Medicamentul a dispărut din România

Medicamentul care a făcut furori la nivel mondial, după ce a dat rezultate rapide în slăbit, a dispărut de pe piaţa din ţara noastră. Mai grav este că pentru pacienţii cu diabet, cei mai mulţi dintre ei obezi, tratamentul este vital. Au primit acum altă schemă de medicaţie, dar medicii nu ştiu dacă va avea acelaşi rezultat. Tratamentul înlocuitor nu este deocamdată decontat şi poate ajunge la câteva sute de lei pe lună. 

de Cristina Tănasă

la 02.10.2024 , 19:53

Peste noapte, mii de pacienţi cu diabet din România, care luau Ozempic, au fost nevoiţi să renunţe la tratament, pentru că medicamentul nu se mai găseşte în farmacii

"Am slăbit cu Ozempic. După ce am făcut o pauză, m-am îngrășat înapoi, diabetologul mi-a spus să continui Ozempicul cu o doză mult mai mare. De curând mi-a schimbat tratamentul. În continuare vreau să slăbesc, dar trebuie să mă adaptez la noul tratament, să văd dacă mă obișnuiesc cu el sau trebuie să îl schimb iar", spune o pacientă.

"Ar putea să fie un răspuns terapeutic ceva mai puţin intens la medicaţie. Rămâne de văzut, fiecare organism reacţionează în mod particular la o moleculă la alta, rămâne de văzut cum reaţionează fiecare pacient în parte şi dacă are nevoie de suplimentare", a declarat Cosmin Pena, medic diabetolog.

Vezi și

Isteria slăbitului cu Ozempic

Pe acelaşi subiect

Ozempic a făcut furori la nivel mondial, după ce a dat rezultate spectaculoase în slăbit. Deşi are indicaţie doar pentru diabet în ţara noastră, deseori era folosit după ureche şi de alţi pacienţi cu reţete false. "Este destul de trist pentru cei care chiar au nevoie. Sunt afectați și încă foarte rău și e păcat că s-a ajuns la situația asta pentru că unii oameni care nu aveau nevoie au făcut abuz", crede o femeie.

Substanţa activă a Ozempicului produce senzaţia de saţietate de lungă durată, astfel că împiedică pacienţii să mănânce des. Folosit în exces însă, poate avea efecte adverse grave: afectarea pancreasului sau a rinichilor, uneori iremediabil.

Medicii au la dispoziție două înlocuitoare pentru pacienții cu diabet, însă nu știu cum vor reacționa bolnavii după schimbare. E nevoie de cel puțin trei luni pentru a vedea dacă efectele sunt aceleași. "Una care are chiar în prospect indicaţia de obezitate, ajută pacienţii care nu au diabetul tip II zaharat, doar să-şi menţină greutatea optimă sau chiar s-o scadă, iar cealaltă formă este pentru tratamentul diabetului tip II zaharat", spune Beatrice Speteanu, farmacist şef.

1 milion de români cu diabet

Tratamentul înlocuitor pentru slăbit în diabet nu este deocamdată decontat, iar preţul poate ajunge la până la 600 de lei pe lună. Medicii cred că puţini îl vor cumpăra. "O să se resimtă în ceea ce înseamnă prevenția complicațiilor diabetului zaharat. Îl foloseam la pacienţii diabetici care aveau nevoie de un echilibru mai bun. Peste 90% dintre pacienți sunt cu un grad supraponderal până la obezitate", spune Simona Carniciu, medic diabetolog.

În România sunt peste 1 milion de pacienţi cu diabet, dar medicii cred că încă 1 milion suferă de această afecţiune, dar încă nu au primit un diagnostic.

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Sănătate » O pacientă care a slăbit cu Ozempic povestește ce a pățit după ce a întrerupt tratamentul. Medicamentul a dispărut din România