11 milioane de lei, cheltuiţi de statul român pentru tratamentul în Occident al marilor arşi. Centrele speciale din ţară au rămas doar pe hârtie
De ce sunt duşi mereu marii arşi în străinătate? Pentru că, deşi promite de ani buni, statul român nu a construit un centru special de tratare a răniţilor în incendii. România are doar un sfert din paturile necesare. Transferurile şi tratamentul în Occident au costat 11 milioane de lei în ultimii cinci ani şi jumătate.
De Ema Schweninger la 24.07.2021, 21:32Unitatea de Arşi de la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Are sală de operaţie, sală de pansamente, spaţiu de sterilizare. Iar fiecare pacient e internat în propria rezervă. Dar toţi sunt spălaţi în aceeaşi cadă.
Reporter: Ar fi fost bine să aveţi trei căzi?
Medic: Ar fi fost bine să avem cât mai multe cu putinţă dar din păcate, spaţiul nu permite.
Nici infirmiere, asistente, medici şi brancardieri nu sunt suficienţi.
- Unul dintre muncitorii răniţi grav în explozia de la centrul de reciclare a murit, alţi doi vor fi transportaţi...
- Marii arşi din România, transferaţi afară doar pe pile. Medic român din Belgia: "Nu e normal ca după 5 ani şi...
- La 6 ani de la Colectiv, România tratează marii arși tot cu transferul în străinătate. Fiica unei victime de la...
"Deficitul de personal este cam de 10 sau 12 posturi. Ar trebui cel puţin încă un medic ATI-ist pe partea de arsuri şi 3 chirurgi plasticieni", spune Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastică.
De multe ori, pacienţii arşi sunt trataţi în spitalele din străinătate
10.000 de români suferă arsuri în fiecare an. Dintre ei, aproximativ 1.500 au arsuri de severitate medie şi mare şi ar trebui îngrijiţi în secţii speciale. Dar sistemul sanitar românesc e incapabil să o facă.
Cele 26 de paturi pentru pacienţii critici cu arsuri severe sunt insuficiente pentru numărul mare de bolnavi. De multe ori, soluţia este transferul în străinătate. Din 2016 şi până în prezent, 52 de pacienţi au fost îngrijiţi în clinici din afara ţării. În ultimele 7 luni au fost transferaţi 12 pacienţi
Bolnavii au ajuns în Belgia, Austria, Marea Britanie şi Franţa. Pentru tratarea lor, statul a plătit peste 11 milioane de lei.
"Este ruşinos la 5 ani şi jumătate de la Colectiv să spui că în continuare, singura situaţie pentru pacienţii grav arşi să fie transferul în străinătate. Avem doar prezentări de situaţii, cifre şi promisiuni. Atât", spune Eugen Iancu, tatăl unei victime de la Colectiv
"Omul politic care oricum habar nu are cum se întâmplă trebuia să spună: băieţi, dar de ce voi nu-i faceţi? Şi se întreabă de cinci ani. De ce nu putem să îi facem? Ba putem să îi facem că suntem ţară europeană. De ce nu îi trimite în Ungaria sau în Albania? Îi trimite în Occident, costă o grămadă de bani şi aceeaşi bani i-ar putea băga... cât costă un transport cu avionul, cât costă...", a mărturisit medicul Ciprian Isacu.
În al 12-lea ceas, ministerul Sănătăţii promite că în 2024 vom avea trei centre de mari arşi: la Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş.
Monica Althamer, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: România va trimite mai rar pacienţi în străinătate în momentul în care va avea un număr de paturi care să poată acoperi nevoia ţării. Ar trebui conform studiilor internaţionale să avem undeva la 70 de paturi pentru fază acută.
Reporter: Când le vom avea?
Monica Althamer, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: Dacă în 5 ani am strâns 37 nu pot să vă dau eu o cifră.
La aproape şase ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu are nici centre de recuperare pentru pacienții care au suferit arsuri grave.