Video

Marii arşi din România, transferaţi afară doar pe pile. Medic român din Belgia: "Nu e normal ca după 5 ani şi mai bine de la Colectiv să se facă exact acelaşi lucru"

De Ema Schweninger.
Publicat: 05.07.2021, 21:37.
Actualizat: 05.07.2021, 21:48

La şase ani de la Colectiv, marii arşi din România sunt transferaţi afară tot pe pile. O spune un medic român din Belgia care a salvat mai mulţi bolnavi ajunşi acolo cu răinile infectate cu bacterii. În tot acest timp autorităţile se laudă cu un ordin pe hârtie care uşurează transferurile. Dar, pentru răniţii de la Petromidia a intervenit chiar premierul.

Cei doi bărbaţi răniţi în explozia de la Petromidia au fost tranferaţi astăzi cu o aeronavă Spartan la o clinică din Offenbach, Germania. Fiica unuia dintre pacienţi susţine că medicii români au încercat să o convingă să şi trateze tatăl în ţară.

Cristina Dănilă, fiica unuia dintre pacienţi: "Mi-au spus că pot fi trataţi, că au tot ce le trebuie dar ţinând cont de istoricul din urmă, de tot ce s-a întâmplat, nu am vrut să risc. Ştim că România nu poate trata arsurile peste 30%. Ăsta a fost mesajul meu: să nu pierdem mult timp".

Imediat după explozie, cei doi bărbaţi au primit primele îngrijiri în Spitalul Judeţean din Constanţa. Apoi au fost aduşi cu un elicopter SMURD în Capitală, la Spitalul Floreasca

Citește și:

Ema Schweninger, reporter Observator: "Cei doi pacienţi sunt în comă indusă dar în stare stabilă. Bărbaţii au arsuri pe aproximativ 35% din suprafaţa corpului. Unul are extrem de afectate mâinile şi faţa iar celălalt, spatele".

Pacienţi trimişi cu pile

Compania Rompetrol va suporta tot costul tratamentelor şi al spitalizării celor 2 bărbaţi iar statul a pus la dispoziţie gratuit aeronava cu care au fost transportaţi. Premierul s-a lăudat că a pus umărul la transferul bolnavilor. Un medic de la o mare clinică din Belgia unde au fost salvaţi mulţi români arşi vede altfel situaţia.

Ciprian Isacu, medic: "Nu e normal ca într-o ţară europeană după 5 ani şi mai bine de la Colectiv să se facă exact acelaşi lucru. Nimic nu s-a schimbat. Se bat cu pumnul în piept dar nu au făcut nimic".

Ordinul care prevede ca pacienţii să fie transferaţi rapid în străinătate atunci când nu există paturi libere în ţară sau când cazul e prea grav a fost aprobat abia în luna decembrie a anului trecut. Cu toate astea, medicii din străinătate tot reclamă haosul din sistemul d ela noi, mai exact faptul că statul n-a delegat o persoană care să se ocupe de aceste transferuri.

Ciprian Isacu, medic -reporter: "Am vorbit totdeauna cu altcineva: Unul a fost trimis de un deputat, alţii au fost trimişi de o companie de asigurare, pentru alţii familia m-a sunat.
- Cam cât costă tratarea unui ars?
- Cerem un avans de 33%. Considerăm la început 2.000 de euro pe zi spitalizarea. Apoi cheltuielile scad. M-a sunat o doamnă de la asigurările sociale: ce le fac aici? Zic: doamnă, o să le pun o pană în fund. Nu ştie dreapta ce face stânga".

Monica Althamer, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: "Există un departament care face asta. În fiecare instituţie lucrează mai multe persoane. Vorbim de situaţii care pot interveni în orice zi, la orice oră, nu ajungi pacient cu arsură severă de la 8 la 4. Sunt angajaţi ai ministerului afacerilor interne. Şi sunt situaţii particulare în care solicită familia un transfer".

76 de formulare a eliberat Casa de Sănătate pentru tratamentul arşilor în străinătate în ultimii 6 ani. Aproape jumătate, în 2015, pentru pacienţii răniţi în incendiul din Colectiv. În total, costurile se ridică la 4,8 milioane de euro.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro