Antena Meniu Search
x

Video Marii arşi din România, transferaţi afară doar pe pile. Medic român din Belgia: "Nu e normal ca după 5 ani şi mai bine de la Colectiv să se facă exact acelaşi lucru"

La şase ani de la Colectiv, marii arşi din România sunt transferaţi afară tot pe pile. O spune un medic român din Belgia care a salvat mai mulţi bolnavi ajunşi acolo cu răinile infectate cu bacterii. În tot acest timp autorităţile se laudă cu un ordin pe hârtie care uşurează transferurile. Dar, pentru răniţii de la Petromidia a intervenit chiar premierul.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 05.07.2021, 21:48

Vezi și

Cei doi bărbaţi răniţi în explozia de la Petromidia au fost tranferaţi astăzi cu o aeronavă Spartan la o clinică din Offenbach, Germania. Fiica unuia dintre pacienţi susţine că medicii români au încercat să o convingă să şi trateze tatăl în ţară.

Cristina Dănilă, fiica unuia dintre pacienţi: "Mi-au spus că pot fi trataţi, că au tot ce le trebuie dar ţinând cont de istoricul din urmă, de tot ce s-a întâmplat, nu am vrut să risc. Ştim că România nu poate trata arsurile peste 30%. Ăsta a fost mesajul meu: să nu pierdem mult timp".

Imediat după explozie, cei doi bărbaţi au primit primele îngrijiri în Spitalul Judeţean din Constanţa. Apoi au fost aduşi cu un elicopter SMURD în Capitală, la Spitalul Floreasca 

Ema Schweninger, reporter Observator: "Cei doi pacienţi sunt în comă indusă dar în stare stabilă. Bărbaţii au arsuri pe aproximativ 35% din suprafaţa corpului. Unul are extrem de afectate mâinile şi faţa iar celălalt, spatele".

Pe acelaşi subiect

Pacienţi trimişi cu pile

Compania Rompetrol va suporta tot costul tratamentelor şi al spitalizării celor 2 bărbaţi iar statul a pus la dispoziţie gratuit aeronava cu care au fost transportaţi. Premierul s-a lăudat că a pus umărul la transferul bolnavilor. Un medic de la o mare clinică din Belgia unde au fost salvaţi mulţi români arşi vede altfel situaţia. 

Ciprian Isacu, medic: "Nu e normal ca într-o ţară europeană după 5 ani şi mai bine de la Colectiv să se facă exact acelaşi lucru. Nimic nu s-a schimbat. Se bat cu pumnul în piept dar nu au făcut nimic".  

Ordinul care prevede ca pacienţii să fie transferaţi rapid în străinătate atunci când nu există paturi libere în ţară sau când cazul e prea grav a fost aprobat abia în luna decembrie a anului trecut. Cu toate astea, medicii din străinătate tot reclamă haosul din sistemul d ela noi, mai exact faptul că statul n-a delegat o persoană care să se ocupe de aceste transferuri. 

Ciprian Isacu, medic -reporter: "Am vorbit totdeauna cu altcineva: Unul a fost trimis de un deputat, alţii au fost trimişi de o companie de asigurare, pentru alţii familia m-a sunat.

- Cam cât costă tratarea unui ars?

- Cerem un avans de 33%. Considerăm la început 2.000 de euro pe zi spitalizarea. Apoi cheltuielile scad. M-a sunat o doamnă de la asigurările sociale: ce le fac aici? Zic: doamnă, o să le pun o pană în fund. Nu ştie dreapta ce face stânga". 

Monica Althamer, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii:  "Există un departament care face asta. În fiecare instituţie lucrează mai multe persoane. Vorbim de situaţii care pot interveni în orice zi, la orice oră, nu ajungi pacient cu arsură severă de la 8 la 4. Sunt angajaţi ai ministerului afacerilor interne. Şi sunt situaţii particulare în care solicită familia un transfer".

76 de formulare a eliberat Casa de Sănătate pentru tratamentul arşilor în străinătate în ultimii 6 ani. Aproape jumătate, în 2015, pentru pacienţii răniţi în incendiul din Colectiv. În total, costurile se ridică la 4,8 milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Marii arşi din România, transferaţi afară doar pe pile. Medic român din Belgia: "Nu e normal ca după 5 ani şi mai bine de la Colectiv să se facă exact acelaşi lucru"