16 blocuri din Suceava vor fi reabilitate prin PNRR. Proiectul care ajunge până la două milioane de euro promite fațade verzi, din plante naturale
Proiect inedit la Suceava, totul pentru un oraş european verde. Faţadele clădirilor din centrul municipiului ar putea fi decorate cu plante verzi, căţărătoare, la finalul lucrărilor de reabilitare termică. Proiectul ar putea ajunge să coste până la două milioane de euro, iar autorităţile spun că vor folosi tehnologii speciale.
De Angela Bertea la 16.05.2023, 07:59- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
16 blocuri din municipiul Suceava vor fi reabilitate prin PNRR, proiect în valoare totală de 61 de milioane de lei.
Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava: Schimbăm tot ce înseamnă faţadele blocurilor, izolăm, schimbăm geamuri, acoperişuri. Şi bineînţeles această parte verde, aceşti pereţi verzi au şi scopul de oxigenare şi de îmbunătăţire a aerului în zona centrală a municipiului Suceava.
Amenajarea fațadelor cu plante naturale, verzi, reprezintă cheltuieli neeligibile pe care municipalitatea ar trebui sa le suporte din bugetul local.
Ion Lungu, primar municipiul Suceava: Dacă discutăm de PNRR, noi acolo avem un proiect de 61 de milioane de lei. Eu zic că şi Primăria mai poate pune 1-2 milioane de euro, în aşa fel încât să putem face aceşte blocuri civilizat, aşa cum sunt în alte locuri din ţară.
Autoritățile spun că ar urma să fie folosite tehnologii speciale de aeraj pentru spaţiul dintre faţadă şi respectivele plante. Conform specialiștilor, plantele fac parte din categoria celor care rezistă și la ierni friguroase, cu temperaturi de până la -20 de grade.
Localnic: Chiar mi se pare corect şi bun, necesar poate pentru o anumită educaţie. Cei care s-au gândit, s-au gândit foarte bine.
Localnic: Suntem în Nord. Zăpada, ploaia...nu ştiu dacă este o idee bună pentru faţade.
Localnic: Dacă în afară se practică, e o idee bună. Nu ştiu, aici trebuie specialişti care analizează, care ştiu, care fac.
O nouă întâlnire cu arhitecţii, proiectanţii, reprezentanţii Primăriei şi cei ai asociaţiilor de proprietari va avea loc pe 17 mai, când va fi luată şi o decizie finală în privința proiectului.