SIMBOL al Bucureştiului de altădată, readus la viaţă de o echipă de tineri
O clădire-simbol a României renaşte din propria ruină. Fostul cinematograf Dacia ar putea fi readus la viaţă, după ani de uitare. O echipă de tineri visează să transforme monumentul din Capitală în centru cultural. În cei aproape 100 de ani de istorie, clădirea a fost teatru, cinema, bordel şi chiar scena unei crime pasionale.
De Redactia Observator la 21.03.2017, 21:48O clădire-simbol a României renaşte din propria ruină. Fostul cinematograf Dacia ar putea fi readus la viaţă, după ani de uitare. O echipă de tineri visează să transforme monumentul din Capitală în centru cultural. În cei aproape 100 de ani de istorie, clădirea a fost teatru, cinema, bordel şi chiar scena unei crime pasionale.
Cândva o mândrie, astăzi doar o ruină. Este pe scurt, povestea clădirii care a cunoscut mărirea şi decăderea, de-a lungul istoriei.
În perioada interbelică, denumirea cinematografului era Marconi. Intrarea costa 2 lei, iar filmele rulau continuu şi umpleau săli întregi. Se spune că aici ar fi funcţionat chiar şi un bordel. Iar în spatele zidurilor acum părăsite, s-ar fi comis în trecut o crimă pasională. Sunt legende îngropate sub ruine. Cinematograful, numit ulterior Dacia, a fost abandonat de ani întregi. De dragul istoriei, Andrei şi prietenii săi visează să salveze clădirea-simbol din Capitală. Ideea le-a venit acum un an, într-un moment neaşteptat.
Andrei este de meserie arhitect. A renunţat la job şi se dedică trup şi suflet acestui proiect.
Ca să pună în evidenţă calităţile clădirii, tinerii au iniţiat un proiect de artă urbană. Au desenat pe ferestrele şi uşile fostului cinematograf personaje în stil graffiti. Şi nu vor să se oprească aici.
Basoreliefurile pot fi restaurate integral, astfel că monumentul istoric ar putea fi transformat într-un loc unic în România. Însă, pentru asta, tinerii au nevoie de sprijin financiar. Totuşi, nu îşi pierd speranţa că vor transforma locul părăsit într-o adevărată bijuterie.