Antena LIVE

Curs valutar

Video

A început Postul Crăciunului 2022. Ce este strict interzis în această perioadă

Astăzi începe postul Crăciunului. Pentru credincioşi urmează 40 de zile cu alimente de origine vegetală, fără carne, lapte sau ouă. Şi restaurantele şi-au ajustat meniul, pentru a acoperi toate cerinţele. Cei care au făcut deja piaţa, pentru a pregăti mâncăruri de post, spun că mesele cu avocado, tofu sau năut sunt tot mai costisitoare.

De la 15.11.2022, 08:36
WhatsApp
Vezi și:

Timp de 40 de zile, credincioşii vor lăsa deoparte grătarele, sarmalele sau prăjiturile, şi vor trece la produsele de origine vegetală. Aşa se face că şi restaurantele se reorientează. 

Postul Crăciunului. Ce se poate mânca timp de 40 de zile

Bucătar: Pregătim o supă cremă de dovleac plăcintar. Dovleac plăcintar care este copt în prealabil. O reţetă simplă. Foarte simplă şi pe toate bugetele. Îi dăm şi o savoare suplimentară. O servim cu crutoane servită în casă. O supă de cremă de cremă, la un cost de producţie, duce până în 7 lei.  Această salată duce până în maxim 6 lei.

Cele mai căutate legume sunt cele de sezon - cartofii, fasolea sau varza. Şi pastele fainoase apar des pe mese în această perioadă. Restaurantele şi-au diversificat deja meniurile cu preparate de post, şi au găsit alternative chiar şi pentru carne.  

Pe acelaşi subiect

Chef George Furdui, bucătar: Folosim acest rizoto, care este fără unt bineînțeles, şi fără parmezan. Un preparat foarte ieftin, chiar foarte ieftin, pentru toate buzunarele. Conopida este cea mai cărnoasă legumă. Putem să folosim să facem un steak de conopidă, la care mă spun sigur că nu veţi observa o diferenţă foarte mare dacă facem un steak de vită cu unul de conopidă. 

Totuşi, pentru mulţi credincioşi produsele de post cad greu nu la stomac, ci la buzunar. În pieţele de legume şi fructe, vânătoarea de oferte începe de la primele ore ale zilei. 

Pensionari: Mai scumpe, dar dacă trebuie, cumpăr. Preţurile sunt destul de mari, mai ales pentru pensionari. E scump. Sunt 12 roșiile, merele 5 lei. Dacă stai să mănânci numai legume.  

- Foarte mari. Foarte mari sunt preţurile. La toate. 

Pentru a nu ne trezi cu kilograme în plus, este bine să facem pauze mai mari între mese și consumăm mai puțin zahăr. 

Lioara Ciugudean – consilier nutriționist: Ar trebui să mâncăm mai puţin. O altă cauză pentru care am putea să ne îngrășăm, este pentru că consumăm foarte multe paste făinoase şi uleiuri vegetale. 

Postul Crăciunului este cel mai lung post, după cel al Paştelui, însă nu este unul la fel de server. Credincioşii pot mânca peşte în fiecare sâmbătă și duminică, dar și în zilele de sărbătoare.

Ce alimente ai sau nu ai voie să consumi în postul Crăciunului? 

Deoarece postul Crăciunului presupune abținerea de la alimentele care conțin origini animale, este recomandat ca persoanele care vor să postească să fie cumpătate din punct de vedere alimentar și să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. 

Așadar, poți opta în această perioadă la fructe și legume proaspete și naturale (nu cele uscate cu zaharuri sau conservanți adăugați), cereale, nuci, semințe, uleiuri de gătit și sucuri proaspete din fructe.

Zilele cu dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2022

În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare. Adică, toate zilele de sărbătoare și toate sâmbetele și duminicile care au rămas până la Crăciun. Prima zi de dezlegare a Postului Crăciunului 2022 este 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2022

Postul Crăciunului. Ce este strict interzis în această perioadă

Postul presupune să te înfrânezi din a face lucruri rele sau care îți dăunează atât ție cât și celor din jur. În perioada postului trebuie să te rogi mai mult, să îi ajuţi mai mult pe cei de lângă tine, să ocoleşti cât poţi păcatele.

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. În Postul Nașterii Domnului, biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează. În Postul Nașterii Domnului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea; detalii mai multe În Postul Crăciunului nu se bea alcool și nu se fumează. 

Nu se mănâncă pește în Postul Nașterii Domnului, dacă nu este zi cu dezlegare la peşte. În Postul Crăciunului creștinii trebuie să se roage mai mult. În Postul Nașterii Domnului este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat. În Postul Crăciunului, în principal, nu se consumă carne, ouă şi brânză. În zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă preparate fără ulei şi fără vin. Marţi şi joi se pot consuma atât untdelemn, cât şi vin. Sâmbăta şi duminica, până pe 20 decembrie, se consumă ulei, vin şi peşte.

Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri se sărbătoreşte un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, se poate mânca untdelemn şi se poate bea vin; iar dacă va cădea hramul bisericii sau o sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se poate mânca şi peşte. Marţi şi joi se mănâncă peşte, untdelemn şi se bea vin, când cade în aceste zile vreun sfânt mare, hramul sau sunt sărbători cu cruce roşie.

În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină. În ziua de Crăciun se consumă de toate, dar cu măsură și treptat ca să se obișnuiască organismul cu o alimentație mai grea.

Georgiana Botez
credinciosi postul
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024