Abilitățile digitale, din ce în ce mai căutate la potențialii angajați
Vă spuneam ieri că, anul acesta, românii sunt mai dornici ca niciodată să muncească, mai ales în ţară. Am înregistrat un interes record al ultimilor 20 de ani pentru un nou loc de muncă. Însă cum cererea pentru joburi creşte, la fel se întâmplă şi cu pretenţiile angajatorilor. Dacă înainte se rugau de candidaţi să accepte locul de muncă, acum s-a întors roata. Companiile cer mai mult de la potenţialii angajaţi şi cum criza sanitară a schimbat aproape din temelii piaţa muncii, nu e de mirare că unele dintre cele mai căutate abilităţi sunt cele digitale.
De Redactia Observator la 04.11.2020, 13:28- Aproape 60% dintre companii se așteaptă ca angajații să dezvolte noi competențe.
La prima vedere pare că fără abilităţi digitale nu te mai poţi angaja în ziua de azi. Practic, dacă nu ştii să foloseşti tehnologia şi nu eşti consumator de internet, scazi mult în preferinţele angajatorului.
Aproape 60% dintre companii se aşteaptă ca în această perioadă dificilă, angajaţii să dezvolte noi competenţe, în special cele digitale, dar şi să preia alte responsabilităţi decât cele din fişa postului. De asemenea, contează foarte mult flexibilitatea angajatului, arată un sondaj realizat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare online.
Companiile au pretenţia ca angajaţii noi să se adapteze imediat la contextul actual. De asemenea, se cere o integrare mai rapidă în echipă, având în vedere distanţarea socială. Un bonus este însă ca noul angajat să aibă abilităţi antreprenoriale.
Să ne uităm şi la planurile companiilor pentru perioada următoare. Mai bine de două treimi au de gând să ţină interviurile de angajare online, iar mai mult de jumătate nu au de gând să umble la salarii. Adică nici nu le scad, dar nici nu oferă creşteri sau beneficii extra. 40% au de gând să păstreze echipa intactă, dar sunt şi companii care vorbesc de o restrângere a activităţii şi chiar de disponibilizări.