Accesul credincioșilor la biserică, interzis de Paște
E oficial! Românii nu vor putea merge la biserică de Sărbători, vor primi pâinea sfinţită şi Lumina Învierii la uşă, acasă. Acordul pentru Paşte dintre Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă Română a fost modificat după câteva zile de scandal.
De Redactia Observator la 16.04.2020, 22:10- Credincioșii nu au primit acceptul de a se apropia de biserică de Paște.
- Lumina Sfântă va fi împărțită de voluntari ai bisericilor.
E oficial! Românii nu vor putea merge la biserică de Sărbători, vor primi pâinea sfinţită şi Lumina Învierii la uşă, acasă. Acordul pentru Paşte dintre Ministerul de Interne şi Biserica Ortodoxă Română a fost modificat după câteva zile de scandal. Iar cei care vor împărţi Lumina Sfântă nu vor fi poliţiştii, aşa cum s-a anunţat iniţial, ci voluntari din biserici.
"Caută, Doamne, spre pâinea aceasta şi o binecuvântează şi o sfinţeşte pe ea".
Bisericile nu au fost nicicând mai pustii în Joia Mare.
Andreea Milea, reporter Observator: Momentul de sfințire a pâinii se face cu bisericile goale și cu ușile închise. Sfintele Paști vor fi împărțite mâine și poimâine credincioșilor, de la ora 08 la 17, dar și în prima zi de Paști, de la ora 6 la 12.
În Săptămâna Mare, Lumina Învierii a împărțit politicienii și autorităţile în două tabere. Președintele a somat Guvernul să revină asupra acordului cu Biserica de relaxare a măsurilor de Paşte. Seara trecută, ministrul de Interne a anunțat noile reguli.
Marcel Vela, ministrul de Interne: Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum cinci voluntari, cu echipament de protecţie, mască şi mănuşi, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare.
Andreea Milea, reporter Observator: Lumina Sfântă va ajunge la aeroport sâmbătă, la ora 19, și de acolo la Patriarhie și în parohii. De la ora 20, preoții, împreună cu cinci voluntari de la fiecare biserică, vor împărți Lumina credincioșilor.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: O judec ca un doctor şi ca ministru al Sănătăţii. Încă nu am atins acel vârf, încă avem focare noi constituite chiar dacă sunt mici, încă avem focare importante în personalul medical şi, atunci, orice relaxare în acest moment ar însemna o transmitere accelerată.
"Nu mi se pare ok să nu se respecte măsurile din ordonanţele militare".
"Credinţa e în suflet şi lucrurile acestea le putem face şi în casa noastră".
Pentru voluntari, misiunea e plină de necunoscute.
Mihai Coman, voluntar: Cinci voluntari la 200 de persoane. Da, vreo 200 de persoane. Cam 40 de persoane de voluntar. Avem cam câte cinci măşti de fiecare.
Administrator de bloc: Eu, de exemplu, administrez 80 de blocuri. Cum m-aţi vedea pe mine, în aceste zile, alergând de la un bloc la altul, mai ales că administrez blocuri în cartiere diferite, să duc Lumina? Cum poti spune că o mie de administratori vor sta pe străzi, se vor expune pericolului când au si ei familii acasă? De unde vor lua echipamente de protecţie? Au doar măşti şi mănuşi. Se întrec în lucruri hilare aceşti domni de la MAI.
Mihai Mereuță, Liga Asociaţiilor de Proprietari: Aici, sarcina organizării, cu ghilimelele de rigoare, în sensul înţelegerii în comunitate, este a cetăţenilor sufletişti din fiecare bloc care vor sprijini în derularea acestei acţiuni.
Forţele de ordine vor duce lumina în spitale şi în centre de carantină.