Mai multe companii importante din România și-au reluat activitatea
Economia românească porneşte cu mănuşi. Haideţi la treabă! Este mesajul mai multor jucători importanţi din piaţă care îşi reiau activitatea, chiar dacă nu am ieşit din starea de urgenţă.
De Redactia Observator la 27.04.2020, 20:21- Terasele se pregătesc de redeschidere din 16 mai.
- Industria ospitalității, pierderi de peste 1,5 miliarde de lei în ultimele două luni.
După aproape două luni de blocaj, Mobexpert, Dacia şi Michelin au redeschis deja o parte din fabrici. Un semn bun de care avem nevoie, spun economiştii.
După două luni de la închiderea tuturor fabricilor şi magazinelor, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de mobilă şi-a redeschis porţile. 16 magazine Mobexpert din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa, Braşov şi Sibiu și-au reluat activitatea. Cei 40 de furnizori vor începe şi ei, treptat, munca.
Dan Şucu, Mobexpert: Dintre furnizorii români, zece sunt fabricile noastre pe care intenţionăm, o parte din ele, să le redeschidem săptămâna aceasta, cealaltă parte în următoarele două săptămâni, în funcţie de nivelul cererii.
În această perioadă, angajaţii vor avea un program redus. Prezenţa lor va ajuta la repornirea activităţii.
Dan Şucu, Mobexpert: Nu vin la serviciu decât colegii care consideră că toate măsurile de siguranţă sunt ok. Nu este o obligaţie să vină la serviciu.
Tot pe bază de voluntariat şi-a reluat parţial activitatea şi Uzina Dacia din Mioveni. În urmă cu câteva luni, aproximativ 2.000 de furnizori făceau livrări către platforma de la Mioveni. Şi din ţară, şi din străinătate.
Şi Michelin a reluat progresiv activitatea în două fabrici - Zalău Cord şi Zalău Anvelope. Uzina de la Floreşti rămâne deocamdată închisă: "Măsurile sanitare necesare au fost implementate, conform cu legislaţia în vigoare şi cu reglementările interne, prioritatea noastră fiind să protejăm sănătatea şi siguranţa angajaţilor noştri. Uzina de la Floreşti rămâne deocamdată închisă, cu excepția anumitor activități critice sau cu foc continuu care au un program specific".
Adrian Măniuţiu, analist economic: Reluarea aceasta va presupune mult efort și va avea loc în timp. Pentru a reporni cu adevărat în V înseamnă ca orice alt producător să producă la fel ca înainte de criză. Asta ar însemna să existe o piață unde să vinzi. Din păcate această piață este la rândul ei în reconsolidare.
Odată cu încetarea stării de urgenţă şi o parte din industria ospitalităţii şi-ar putea relua activitatea.
Daniel Mischie, City Grill: Prin organizaţia Hora am făcut o solicitare către Guvern, prin care noi dorim să începem să deschidem terasele, respectând niște reguli de distanţare socială, sanitație și reguli din punct de vedere al personalului, continuând după alte două săptămâni cu deschiderea anumitor părți din interiorul restaurantelor.
Terasele din spatele meu sunt acum goale, dar în mai puţin de trei săptămâni ar putea fi din nou animate de clienţi. S-ar putea întâmpla asta chiar de pe 16 mai, adică la o zi de la ridicarea stării de urgență. Atenţie, însă! Clienţii vor trebui să respecte măsuri stricte, la fel şi personalul. Mesele vor fi așezate la doi metri distanță unele față de altele. Iar la o masă nu vor sta mai mult de opt persoane.
Industria ospitalităţii a fost lovită ca un tsunami de criza coronavirusului. Un singur lanţ de restaurante a pierdut până acum milioane de lei. Iar la nivelul întregii industrii, pierderile ajung la 1,5 miliarde lei. Decizia va cântări mult la repornirea motoarelor economice, spun experţii.