O acvilă uriaşă, protejată în Europa, aproape omorâtă la Teleorman
Un codalb protejat în Europa a fost împuşcat de un braconier, la Teleorman. Acvila uriaşă, care este pe cale de dispariţie, a fost găsită în agonie, la aproape o săptămână după ce o alice a doborât-o.
De Redactia Observator la 23.01.2020, 22:12Un codalb protejat în Europa a fost împuşcat de un braconier, la Teleorman. Acvila uriaşă, care este pe cale de dispariţie, a fost găsită în agonie, la aproape o săptămână după ce o alice a doborât-o. Pasărea a fost operată şi, după o perioadă de recuperare, se va putea întoarce în mediul ei natural.
"L-am găsit foarte slăbit, de aceea n-a avut capacitatea de a zbura. De-asta a fost şi capturat".
Codalbul, un mascul adult, a fost găsit în agonie pe un câmp din apropierea oraşului Zimnicea. Avea mai multe alice în picior. Pasărea fusese împuşcată acum mai bine de o săptămână, dar a supravieţuit: "Cel mai probabil s-a hrănit şi cu nişte hoituri, cu nişte cadavre de-a reuşit să stea în viaţă".
Pacientul înaripat este îngrijit de o fundaţie din Bucureşti. A fost operat de medici veterinari, dar va mai avea nevoie de încă o lună de "recuperare" până va fi eliberat în natură: "Pare să fie în regulă, nu are nicio altă traumă. A trebuit să fie hrănit forţat. Astfel de animale nu se hrănesc de unele singure pentru că se simt încolţite".
Ovidiu Roşu, medic Fundaţia „Visul Luanei": Suferă de o fractură în proces de caluşare. Am observat că există şi o altă alice sub piele. Va trebui să facă exerciţii de zbor înainte de eliberare
Acvila uriaşă este o pasăre prădătoare pe cale de dispariţie în Europa. Pentru că este protejată prin lege, vânarea ei este interzisă.
Daniela Păşu, purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman: Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de braconaj şi se efectuează cercetări în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei
Codalbul este cea mai mare specie de acvilă din Europa, cu o siluetă masivă şi o anvergură a aripilor ce poate ajunge la doi metri şi jumătate. Este printre cele mai longevive păsări.
Poate trăi chiar şi 45 de ani şi reprezintă o raritate pentru fauna de la noi. În prezent, se ştie despre existenţa a doar 150 de păsări în zona Dunării, a Deltei şi în rezervaţiile naturale.