Administratorii de plaje din Mamaia preferă să pună şezlongurile în zone interzise, pe malul mării, pentru a nu pierde clienţii
Plaja lărgită din Mamaia este complet neprietenoasă anul acesta. Distanţa până la apă şi nisipul plin de scoici tăioase alungă puţinii oameni. În disperare de cauză, administratorii de plaje preferă să ducă şezlongurile pe malul mării şi să fie amendaţi, decât să rămână fără clienţi. Specialiştii ne liniştesc: timpul le va rezolva pe toate: alte plaje lărgite în urmă cu mai mulţi ani sunt acum pline de turişti şi de nisip fin.
De Andreea Filip la 13.07.2021, 20:18- Plaja din Mamaia a fost lărgită, cu fonduri europene, dar cel puţin în acest an nu pare să fie prietenoasă cu turiştii.
Pe plaja din Mamaia, operatorii aduc acum șezlongurile aproape de mare chiar pe porțiunea unde este interzis. Ieri și astăzi au fost controale, dar managerii nu mai țin cont de acest lucru.
"Turişti pe plajă în Mamaia în drum spre apă", este una dintre glumele apărute pe internet după lărgirea plajei, iar cei care alegeau Mamaia în vacanţă spun că în lipsa facilităților nu vor mai veni anul viitor. Şi nu e singurul motiv. Cea mai mare nemulţumire a turiştilor, care vin în staţiunea Mamaia şi trebuie să parcurgă o distanţă de 200-300 de metri până la apă, este legată de scoicile pe care nu pot merge decât încălţaţi.
Reporter: Cum e nisipul?
Turist: Pai, care nisip? Că nu-i nisip. Numai scoici! Nu ştiu, o aberaţie din punctul meu de vedere.
Mihai Oprea, patron restaurant: Mulţi au început să închidă. Anul viitor, dacă se va merge tot aşa, nu voi deschide.
Plaja din Mamaia, reabilitată cu fonduri europene
Managerul de proiect al programului de înnisipare spune că timpul le va rezolva pe toate. Aspectul plajei din Mamaia se va modifica, așa cum s-a transformat și plaja reabilitată din Constanța.
Nicușor Buzgaru, manager de proiect: Noi facem pregătirea plajei în fiecare an şi prin lucrările noastre mecanizate de la un an la altul se vede o îmbunătăţire a profilului de plajă.
Nisipul adus pe plajă a fost extras de la aproximativ şapte kilometri în larg şi nu a fost ales la întâmplare.
Nicușor Buzgaru, manager de proiect: Am căutat unde a fost identificată o lentilă de nisip care corespundea cerinţelor noastre, care să asigure practic garantarea celor 50 de ani durată de viaţă pe care noi ne-am propus-o prin acest proiect.
Plaja din Constanţa a fost reabilitată în 2015 tot din fonduri europene. Trei ani mai târziu nisipul a devenit fin, iar în 2018 administratorii plajelor şi beach-barurilor au putut să îşi desfăşoare în mod legal activităţile astfel încât turiştii să aibă parte de toate facilităţile de care au nevoie.
Mihai Aragea, administrator plajă Constanța: Nisipul este mult mai fin, mult mai ok, e curăţenie.