Adolescenţii şi lupta cu kilogramele. Cum preparăm o masă gustoasă, dar mai ales sănătoasă
Nu de puţine ori vedem în magazine copii care pur şi simplu plâng pentru că părinţii nu le cumpără ciocolată. Cum să le explici micuţilor că dulciurile în exces nu le fac bine?
De Redactia Observator la 12.03.2019, 13:15Nu de puţine ori vedem în magazine copii care pur şi simplu plâng pentru că părinţii nu le cumpără ciocolată. Cum să le explici micuţilor că dulciurile în exces nu le fac bine? Cornelia Condeescu, antrenor de fitness si doctorand în nutriţie a prezentat câteva reguli de bază pentru o masă sănătoasă la adolescenţi, precum şi o variantă de burger fără cartofi prăjiţi, fără sosuri, dar cu rădăcină de pătrunjel la cuptor.
Niciun adolescent n-o să renunţe de bună-voie şi nesilit de nimeni la dulciuri. Sau la chipsuri. Sau la fast-food. Poate doar dacă nu le mai vede prin casă. Şi nici în farfuria părinţilor.
Cornelia Condeescu, antrenor de fitness si doctorand în nutriţie a prezentat 5 reguli de bază care au impact şi fără de care nu poţi începe o educare a adolescentului în ceea ce priveşte alimentaţia.
"În primul rand, hidratarea este foarte importanta, minim 2 litri de apă pe zi. Ne ajuta să menţinem o funcţionalitate a corpului. 5 mese dintre care 3 principale si 2 gustari, contează foarte mult cantitatea de mâncare. Ca o a treia regulă ar fi sa avem un echilibru între caloriile pe care le îngeram şi caloriile pe care le consumăm într-o zi. Daca noi avem un număr de calorii cu mult peste activităţile pe care le avem zi de zi, în prima fază trebuie doar să echilibrăm, adică să ne dăm seama cam câte calorii consumăm într-o zi şi doar să echilibrăm balanţa, iar scăderea în greutate ar fi ca efect al acestui echilibru" a spus Cornelia Condeescu.
De asemenea, nutriţionista a explicat câte calorii ar trebui să consume zilnic un adolescent cu o înălţime de 1,75 şi 95 de kg pentru a nu exagera, dar nici pentru a scădea consumul din prima.
"La 95 de kg, metabolismul bazal este de 2280 - destul de multe calorii. În acelaşi timp este important şi calitatea alimentelor pentru că pot să beau 2 litri de suc, mai pun un meniu de fast food şi da, ajung la acest nr de calorii foarte usor" a continuat Cornelia Condeescu, doctorand în nutriţie.
Doar că şi aici există un secret. Numărul de calorii trebuie calculat pe o alimentaţie cât mai sănătoasă. Cea nesănătoasă nu ajută corpul să funcţioneze cum trebuie.
O ultimă regulă depinde de masa de seară, aceasta trebuie să fie cea mai uşoară şi, de asemenea, sănătoasă. Cornelia Condeescu a pregătit chiar şi un model pentru o astfel de cină, mai ales pentru cei care nu pot renunţa atât de uşor la hamburgeri şi alte preparate de tip fast-food: un burger sănătos.
Cartofi dulci şi rădăcină de pătrunjel la cuptor, în locul cartofilor prăjiţi, iar carnea pentru burger să fie gătită tot la cuptor. Aşa a împăcat Cornelia şi plăcerea şi dieta. Legumele îşi păstrează din proprietăţi şi nu mâncăm nici prăjit.