Adrian a renunţat la munca în Germania şi Anglia ca să fie miner în România. Ce salariu câştigă
Criza din energie se dovedeşte o ocazie pentru sute de tineri români să se întoarcă acasă din străinătate. În mine şi cariere se caută din nou oameni. Cel mai mare producător de energie pe cărbune din România tocmai a făcut 600 de angajări. Şi a avut de unde alege. A primit de trei ori mai multe cereri.
De Redactia Observator la 08.06.2022, 19:38Diana Speretoiu, reporter Observator: Suntem în cea mai mare carieră de cărbune din România. În fiecare an, de aici, din Cariera Roşia, excavatoarele extrag peste trei milioane de tone de lignit.
Pentru că avem tot mai multă nevoie de energie în contextul crizei declanşate de războiul din vecini, Complexul Energetic Oltenia a făcut angajări. 128 de tineri au început munca numai la cariera roşia.
Adrian este unul dintre ei. Este maşinist. Are 30 de ani şi s-a întors de la muncă din străinătate ca să îmbrace salopeta de miner. Salariul de acasă este de aproape trei ori mai mic decât cel de afară. Dar în fiecare seară îşi poate strânge în braţe copilul de doi ani.
Adrian Zamfirache, miner: Peste hotare e greu, dar am plecat pentru nişte bani mai mulţi. Am renunţat acolo să venim aici pe nişte bani mai puţini, măcar să stăm lângă familie.
Munca în carieră nu e floare la ureche, dar Adrian a acceptat să vină acasă chiar dacă a semnat un contract pe numai şase luni.
Adrian Zamfirache, miner: Este cam greu, condiţiile sunt grele, cum se şi vede, dar să fim mai aproape de familie. Am lucrat şi în afară patru ani prin Germania, un an în Anglia.
Reporter: Şi aici, dacă te gândeşti, tot sezonier eşti.
Adrian Zamfirache, miner: Tot sezonier, dar noi sperăm să meargă mai departe, să fie bine
Gabriel este şi el întors de peste hotare. Are doar 22 de ani. Tatăl lui se pensionează din minerit şi l-a convins să vină acasă.
Reporter: E primul tău job
Gabriel Tomescu, miner: Am mai lucrat, dar în străinătate
Reporter: Unde ai lucrat
Gabriel Tomescu, miner: Am lucrat în Germania, şofer la Amazon. Am fost şi în agricultură. Am fost în Olanda la abator
Criză în energie: Se caută mineri
Acum e lăcătuş mecanic.
Reporter: Praf, căldură, salopetă, bocanci... Nu e greu pentru un tânăr de 22 de ani?
Gabriel Tomescu, miner: Este, dar nu avem ce să facem. Decât să stăm plecaţi prin străinătate, e mai bine aici, în România, lângă casă. Acolo oamenii sunt mai duri cu tine. Aici sunt mai înţelegători
Reporter: Dar dacă comparăm salariul...
Gabriel Tomescu, miner: Câştigam mai mult acolo, dar e mai bine aici, să fiu lângă casă, să mă înţeleg cu colegii
Era mare nevoie de forţă de muncă în carieră. Personalul este îmbătrânit şi cererea de cărbune - tot mai mare.
Cosmin Trufelea, director: Ne asigură o gură de oxigen, să putem dezvolta cariera deoarece trebuie să funcţionăm cu capacitate maximă, la un program de şapte zile.
Contractele de muncă au fost semnate până la finalul lunii decembrie.
Florin Gherghescu, directorul Direcţiei Miniere CE Oltenia: Oamenii sunt dornici. În general, sunt tineri. Vor să muncească şi, spre surprinderea noastră, în continuare, sunt cereri pentru a face angajări
Salariul unui începător în minerit este de 3.000 de lei, sumă la care se adaugă prime de ziua meseriei, de Crăciun şi sporuri, astfel că venitul lor ajunge la o medie de 4.000 de lei lunar. Acum, compania energetică numără 11 mii de mineri şi energeticieni. Potrivit planului de restructurare aprobat înainte de războiul din Ucraina de Uniunea Europeană, carierele care vor rămâne fără cărbune se vor închide treptat, până în 2030. Cariera Roşia e ultima pe listă.