Antena Meniu Search
x

Video REPORTAJ. Cu războiul la ușă, România se bazează din nou pe mineri: "Aici îşi pierd viaţa în fiecare an 50-60 de inşi, infarct, AVC"

Se vede luminiţa de la capătul tunelului pentru mineri. În lupta pentru independenţă energetică, Uniunea Europeană a permis redeschiderea minelor de cărbune pentru a scădea dependenţa de gazele ruseşti. Aşa că termocentralele de la noi şi-au turat motoarele, iar minerii nu mai văd viitorul chiar atât de negru. O echipă Observator a mers în mijlocul lor.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 16.03.2022, 19:58

Vezi și

Cariera de cărbune Roşia este cea mai mare din ţară. Are o capacitate de extracţie de patru milioane de tone de cărbune pe an, care însă nu este atinsă niciodată din lipsă de personal. 900 de oameni lucrează aici, în condiţii greu de imaginat. Când plouă, cizmele se scufundă ca într-o mlaştină. Vara, în utilajele vechi şi de patru decenii, temperatura ajunge şi la 60 de grade. 

Mircea Geherendi, lăcătuș: Aici îşi pierd viaţa în fiecare an 50-60 de inşi, infarct, AVC, pentru că după cum vedeţi condiţiile sunt grele.

Minerii sunt demoralizați și spun că industria a fost pusă pe butuci

Mircea Gherendi şi-a dedicat 27 de ani din viaţă acestei cariere. Simte că a fost în zadar.

Pe acelaşi subiect

Mircea Geherendi, lăcătuș: Siguranţa energetică a României a fost luată la preţ de matineu şi mai mult decât atât personalul din această carieră a fost decimat. Doar acest cărbune salvează securitatea energetică naţională. Nimic altceva.

Gheorghe Ţacu avea 19 ani când s-a angajat aici. Mai mult decât praful de cărbune spune că l-au sufocat grijile pentru ziua de mâine.

Gheorghe Ţacu, angajat CEO: E un stres transmis tuturor că rămân fără servici, inclusiv familiile acasă, având copii în şcoli în facultăţi, vă daţi seama să îi spui copilului că nu poţi să îl mai ţii anul viitor că nu mai ai serviciu.

Nimeni nu îi poate garanta că va ieşi de aici la pensie. Speră, mai ales că Uniunea Europeană a dat undă verde ţărilor care vor să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc şi Complexul Energetic Oltenia şi-a turat motoarele. Ca să crească capacitatea de extracţie, trebuie să angajeze 600 de oameni. Pentru multe alte oportunităţi, e deja prea târziu.

Florentin Gheorghescu, director carieră minieră: Era o oportunitate pentru noi, dacă eram dezvoltaţi.

La termocentrala de la Rovinari se lucrează ca-n vremurile bune

Sute de oameni muncesc contracronometru pentru a da în folosinţă un nou punct de producție de energie până în iunie.

Î: S-ar putea să fie ultima dată când vedem o astfel de lucrare într-o termocentrală?

R: Există această posibilitate, cu siguranţă este ultima lucrare făcută cu echipament produs în România şi cu specialişti din România.

Odată pornită turbina, 300 de megawaţi în plus vor fi pompaţi în sistemul energetic național doar de aici. În ultimii ani, investiţiile care s-au făcut aici au fost pentru a respecta regulile de mediu impuse de Uniunea Europeană. 

Iosif Chirică, director termocentrala: În complex s-au investit foarte mulţi bani. Aproximativ o mie de milioane de euro, o sumă uriaşă. Toată această investiţie nu are niciun aport în eficienţă.

În ciuda anunţului UE, România nu va deschide alte mine, ci va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » REPORTAJ. Cu războiul la ușă, România se bazează din nou pe mineri: "Aici îşi pierd viaţa în fiecare an 50-60 de inşi, infarct, AVC"