Afacere cu decoraţiuni din lână, pe baza fondurilor europene
O tânără arhitectă din Gorj demonstrează că, atunci când există voinţă şi multă imaginaţie, nimic nu este imposibil. Cu ajutorul fondurilor europene, femeia şi-a deschis un atelier unde vedetă este lâna.
De Redactia Observator la 18.02.2020, 17:22- O arhitectă din Gorj şi-a deschis un atelier cu decoraţiuni din lână.
- Proiectul a fost creat cu ajutorul fondurilor europene.
O tânără arhitectă din Gorj demonstrează că, atunci când există voinţă şi multă imaginaţie, nimic nu este imposibil. Cu ajutorul fondurilor europene, femeia şi-a deschis un atelier unde vedetă este lâna. Nu tricotează. Creează tot felul de decoraţiuni şi accesorii, dar şi înnobilează piese de mobilier.
Majoritatea sunt destinate exportului, mai ales că tânăra arhitectă nu stă permanent în România. Când nu e în atelierul ei, se ocupă de designul unor resorturi şi vile de lux din Asia.
De câţiva ani, Oana Tudose face naveta între România şi Olanda. În străinătate, lucrează la proiecte de design interior şi înfrumuseţează vile de lux, iar acasă, readuce la viaţă meşteşuguri aproape uitate.
De curând, a deschis un atelier unde poveştile din străbuni şi meşteşugurile sunt combinate perfect cu design-ul modern.
Oana Tudose, arhitectă: Avem fundal un textil realizat de bunica mea în urmă cu 50 de ani. l-am luat, l-am recondiţionat și am revenit cu florile contemporane.
Din lână împâslită, croșetată sau toarsă prind formă, în acest atelier, adevărate opere de artă. Cele mai multe sunt inspirate din povești mitologice.
Alte obiecte din casă au căpătat, tot cu ajutorul lânii, un aspect contemporan şi inedit.
Cea mai nouă colecţie la care lucrează este cu măşti şi inspiraţia vine tot din legendele româneşti.
Oana Tudose, arhitectă: Luăm lâna deja spălată și dărăcită de la ciobani din zona Novaci, se așază straturi de lână cu apă fierbinte și săpun, prin rulaj și presiune, se creează fetrum. O metodă tradițională care s-a pierdut.
Peste hotare, tânăra este un arhitect foarte apreciat. Timp de patru ani, a lucrat la concepţia unui eco resort de lux din Sri Lanka, unde a făcut parte din echipa designerilor de interior.
Oana Tudose, arhitectă: Numai materiale locale, naturale, în combinație cu meșterii locali, cu pământ bătut, am făcut șezutul, scaunele și tot aranjamentul spațial în restaurant, din crengi am făcut candelabre.
Pentru sustenabilitate, proiectul a fost premiat chiar de UNESCO.