Afacerea cu lapte de măgăriţă, profitabilă la Cluj
Doi fraţi din judeţul Cluj au reuşit să transforme o afacere din care nu prea obţineau profit într-una de mare succes! Cei doi deţin o fermă şi, până de curând, creşteau acolo doar oi şi vaci. Banii nu prea veneau, aşa că - anul trecut - au decis să facă o schimbare.
De Redactia Observator la 27.05.2019, 18:25Doi fraţi din judeţul Cluj au reuşit să transforme o afacere din care nu prea obţineau profit într-una de mare succes! Cei doi deţin o fermă şi, până de curând, creşteau acolo doar oi şi vaci. Banii nu prea veneau, aşa că - anul trecut - au decis să facă o schimbare. Şi-au cumpărat nişte măgăriţe, iar - de atunci - nu se mai pot plânge de lipsa banilor. Asta pentru că brânza din lapte de măgăriţă este considerată o delicatesă şi costă chiar şi 2 mii de euro kilogramul.
Cei doi fraţi se ocupă de creşterea animalelor de ani de zile. Au început cu oi, vaci, ca mai apoi să ajungă la măgăriţe. O investiţie care s-a dovedit a fi neaşteptat de productivă.
2.000 de euro, un kilogram de brânză din lapte de măgăriţă
Vara trecută, fermierii au cumpărat 9 măgăriţe. Acum au 47 de animale.
Brânza din lapte de măgăriţă este considerată delicatesă, iar pentru obţinerea unui kilogram se folosesc 25-30 de litri de lapte. Dar fabricarea ei este puţin mai complicată decât la celelalte tipuri pentru că numai închegarea laptelui se obţine în cinci ore.
Vasile Deac, doctor veterinar: Brânza de măgăriţă se caută în restaurantele de lux, am înţeles printr-o sursă că într-un restaurant la Paris şi într-un restaurant din Dorobanţi, ca delicatesă, ar ajunge kilogramul undeva la 1500-2000 de euro
Preţul nu este exagerat, dacă ne gândim că o măgăriţă dă aproximativit un litru de lapte pe zi, în condiţiile în care vaca dă, în medie, 10-12 litri.
Specialiştii spun că laptele de măgăriţă tratează afecţiunile tumorale, virale şi este bun pentru imunitate.
De asemenea, este perfect pentru întreţinerea pielii. Regina Cleopatra făcea băi în lapte de măgăriţă, pentru a avea un corp perfect.