Afaceri de succes cu legume cultivate în sere
În timp ce mulţi agricultori se plâng că seceta le-a afectat culturile, doi fraţi din Constanţa au o recoltă bogată de roşii şi o afacere de succes.
De Redactia Observator la 28.04.2020, 17:56- Doi fraţi au pus pe picioare afacerea.
- Fiecare răsad creşte individual.
Tinerii au ridicat o seră cu energie regenerabilă. Deşi investiţia a fost mare - peste un milion de euro - din seră ies lunar 40 de tone de roşii, toate pentru piaţa românească.
Când intri în sera din localitatea Nicolae Bălcesu, miroase a vară şi a roşii coapte. De aici, zilnic pleacă spre supermmarketurile din Constanţa şi Capitală sute de lăzi cu roşii.
Doi fraţi au pus pe picioare afacerea în urmă cu şapte ani. Atunci au ridicat una dintre cele mai moderene sere din ţară, cu încălzire regenarabilă.
Andrei Ianţoc, producător: Noi plantăm la mijlocul lui Decembrie. Ieşim cu roşiile cam la începutul lui martie. Avem roşii româneşti, ieşim cam primii din ţară.
Fiecare răsad creşte individual pe un pat de vată alimentat permanent cu apă și minerale.
Andrei Ianţoc, producător: În perioada aceasta am produs cam 40-50 de tone de roşii. Avem roşii prunişoară o cantitate mai mică şi în mare măsură roşii cherry. Sunt produse în România, ele sunt nişte hibrizi adusi, dar sunt produsi in Romania.
Un kilogram de roşii prunişoară se vinde cu 9 lei în acesată perioadă. Însă cererea mare este pentru roşiile cherry.
În piețe, preţurile la produsele românești sunt mai mari în comparație cu cele din Turcia sau Grecia. Chiar și asa cererea pentru legumele autohtone există.
La poalele munţilor, în localitatea Remetea o tânără a pus la punct o afacere de succes tot cu legume. Oana îşi petrece zilele printre răsadurile de roşii, catraveţi, vinete, brocoli
Tânăra a renunţat în urmă cu patru ani la o carieră într-o multinaţională din Cluj şi s-a întors în satul bunicilor, unde a ridicat două sere. Aici a cultivat legume pe care pe care le-a fertilizat doar cu îngrăşământ natural.
Oana Groza: În ultimii ani au apărut aceste produse naturale şi, în special, opărinţii şi-au dat seama că vootoprul copiilor lor depinde de alimentelel şi mâncarea pe care le-o dau şi au ales să cumpere de la producătorii locali, în detrimetul supermarketurilor.
Toate legumele pe care le cultivă sunt vândute mai apoi exclusiv în online. Un kilogram de roşii se vinde cu opt lei, castraveţii cu cinci, iar ardeii cu şapte lei.