Olăritul şi brodatul, meserii vechi devenite afaceri de succes acum
Olăritul şi brodatul par nişte meserii pe cale de dispariţie. Nu este deloc aşa şi o demonstrează din ce în ce mai mulţi români. Chiar dacă pare ciudat, oamenii apreciază obiectele făcute manual, care - după cum este normal - au preţuri mai mari decât cele realizate industrial.
De Redactia Observator la 08.07.2019, 16:46Olăritul şi brodatul par nişte meserii pe cale de dispariţie. Nu este deloc aşa şi o demonstrează din ce în ce mai mulţi români. Chiar dacă pare ciudat, oamenii apreciază obiectele făcute manual, care - după cum este normal - au preţuri mai mari decât cele realizate industrial.
În plus, unii dintre cei care fac artă ca pe vremuri, sunt dispuşi să înveţe meserie pe oricine doreşte să le calce pe urme. Nu e ceva neobişnuit, dacă ne gândim că avem prea puţini meşteşugari.
La 10 ani, Sara învaţă arta olăritului. Chiar dacă la început părea imposibil să transformi o bucată de lut într-un vas, fata şi-a ascultat cu atenţie mentorul şi a reuşit.
Puţini mai cunosc această artă. Mulţi români şi-au mutat atelierele în străinătate, unde câştigă mai mulţi bani decât în ţară.
Sorin Bucur, meşter olar: Cei mai mulţi sunt străinii, sunt şi turiştii români amatori de astfel de lucruri, norocul nostru e că sunt foarte mulţi români care lucrează dincolo.
Şi astfel, creaţiile lui Sorin Bucur iau drumul Occidentului. A pornit afacerea acum 24 de ani când a rămas fără loc de muncă.
Lucra la un depou de locomotive din Dej, iar societatea a făcut restructurări. A început atunci să confecţioneze obiecte din lut şi a deschis un atelier.
Sorin Bucur, meşter olar: Lumea e fascinată în momentul în care te vede că lucrezi. Asta e cel mai important. După ce ţi-ai pregătit bulgării, olarul bate bine ca să scoată aerul din el!
Olăritul îi aduce meşterului suficient cât să-şi întreţină cei patru copii. Merge la târguri şi expoziţii, unde astfel de piese se vând cu preţuri de la câteva zeci de lei, până la sute de lei, în funcţie de mărimea şi de complexitatea lucrării.
Tot pe vremuri, româncele brodau cu spor. Severina Puiu a reinventat însă tehnica.
Severina Puiu, creatoare de lenjerii brodate: De fiecare dată când începeam să brodez, mă pierdeam în lumea mea. Nu mai conta cât e ceasul, nu mai aveam nevoie de niciun alt hobby, nu mai aveam nevoie să ies pe undeva.
Tânăra, născută în Constanţa, este stabilită acum în localitatea Fundata. Muntele o inspiră în creaţiile ei, iar anul trecut, firma ei a avut o cifră de afaceri de peste 30 de mii de euro. A început totul din dorinţa de a decora cabanele din zonă.
Severina Puiu, creatoare de lenjerii brodate: În primul rând pentru localnici am brodat apoi activitatea s-a desfăţurat mai departe.
Face acum turism cu farmec vechi, iar broderiile ei au ajuns până la clienţi din Statele Unite ale Americii, China sau Australia.