Afinele siberiene, acum și în Satu Mare
De la ruşi vine ploaia. iar afinele tocmai din Siberia. Un tânăr din Satu Mare a experimentat cu soiul nordic şi a reuşit să-l aclimatizeze la noi în ţară.
De Redactia Observator la 14.06.2020, 14:08- Daniel Moiş a găsit o metodă de a face profit.
- Tânărul psiholog a început să-şi cultive grădina din Satu Mare ca un hobby.
Ba chiar se laudă cu o recoltă bogată. Şi care îi poate aduce un profit uriaş, pomicultura pentru el este încă un hobby.
Chiar şi când se relaxează, Daniel Moiş găseşte o metodă de a face profit. Tânărul psiholog, care ţine şi ateliere de management al afacerilor, a început să-şi cultive grădina din Satu Mare ca un hobby.
A ales afinele siberiene pentru că erau ieftine şi rezistente la gerul care se lasă, uneori, şi în nordul ţării.
Daniel Moiş, cultivator: Preţul unei plante e de câţiva euro, de 3-4 euro, în funcţie de mărime. Ca investiţie, a costat mai mult gardul, decât plantele.
A plantat arbuştii în urmă cu trei ani. Dacă la prima recoltă s-a ales cu 10 boabe, anul acesta s-a trezit cu peste 100 de kilograme de fructe.
Daniel Moiş, cultivator: Nu e pretenţios, nu trebuie muncit foarte mult la el, trebuie întreţinut, dar se lucrează mult mai puţin, nu e nevoie să fie tuns şi aşa mai departe şi fructul este mult mai bogat în vitamine şi minerale decât alte fructe.
Un kilogram de afine siberiene costă 20 de dolari. Însă psihologul devenit cultivator mai aşteaptă până să le scoată la vânzare. Face mai întâi teste de piaţă. Orice trecător e invitat să se servească.
Afinele siberiene rezistă nu doar la temperaturi scăzite, dar şi la dăunători. Astfel, cultivatorii sunt scutiţi şi de cheltuielile pentru pesticide.