Alimentele s-au scumpit în pandemie şi se vor scumpi şi mai mult
Începem anul nou aşa cum l-am încheiat pe cel vechi. Cu scumpiri. Iar cauza ar fi seceta de anul trecut, care a înjumătăţit producţia de cereale. Alimentele care s-au scumpit în pandemie se vor scumpi şi mai mult. Iar specialiştii spun să fim pregătiţi să plătim în plus chiar şi cu 15 la sută pentru legume, fructe sau carne.
De Andra Mitu la 05.01.2021, 21:47- Seceta a înjumătăţit producţia de cereale
- Oamenii se plâng de produsele scumpite
Coşul de cumpărături este din ce în ce mai scump. Preţurile alimentelor de bază - făină, pâine, ulei, carne - au crescut cu mai bine de 5%. Asta în vreme ce buzunarele românilor au fost sărăcite de pandemie.
''Asta e! Vii la piaţă, bagi mâna în buzunar, nu mai au banii valoare cum era înainte'', spune cineva.
Iar experţii ne avertizează că adevăratele scumpiri cauzate de secetă vor veni abia de acum încolo. Producţia de cereale a scăzut cu 50%, astfel că fermierii au recoltat doar 17 milione de tone.
Producţie slabă pentru fermieri
Mircea Chipăilă, fermier: Cel mai prost an din ultimii 85 de ani.
''Fermierii din sudul și estul României se chinuie să își scoată cămaşa de pe o zi pe alta, să ajungă în sezonul următor care nici acela nu arată cu foarte mari speranțe, din cauza lipsei precipitaţiilor'', declară un fermier.
Adrian Negrescu, consultant economic: Mulţi dintre producători şi comercianţi vor încerca să îşi acopere din preţuri pierderile din 2020.
Şi fiecare scumpire va duce la alta, cu efect de domino. Preţul alimentelor de bază va creşte în medie cu 15%, spun cei din industrie.
Adrian Negrescu, consultant economic: Astfel ajungem în situaţia de a plăti, de exemplu, un salam cu 3 lei mai mult decât anul trecut. Dar să nu uităm că anul trecut preţurile au crescut cu cel puţin 5 lei. Deci, pe ansamblu este o creştere de 8 lei în intervalul unui an.
Ne va costa mult şi dependenţa de importuri.
Dragoş Frumosu, preşedinte FNSIA: Vor mai fi creşteri de preţuri la legume, pentru că prin luna aprilie, mai, noi nu avem roşii, castraveţi, ardei. Deci vom avea şi aici, stând la mâna importatorilor.
Deja în pieţe, kilogramul de roşii sare de 10 lei. În august se vindea cu 7 lei. Tot cam atât scoatem din buzunar şi pentru ardei graşi. Fasolea se vinde acum cu 12 lei kilogramul, cu patru lei mai mult decât în urmă cu patru luni.
''În afară, totul a rămas, s-a blocat, a fost preţul cum a fost. La noi, când a venit pandemia, au început să crească preţurile'', spune un om.
''Întotdeauna este loc de mai rău. La noi în ţară mai ales. Ce să facem, asta e. Ne ducem crucea. Asta-i România, din păcate'', declară o persoană.