Anca și James, povestea de dragoste ce a dat naștere la o afacere de vis, în Arad. Au o cramă într-un conac vechi de 150 de ani
O poveste de dragoste între un englez şi o româncă a dat naştere unui proiect de vis la câţiva kilometri de Arad. Este vorba despre o cramă construită în pivniţa conacului vechi de 150 de ani în care cei doi locuiesc împreună cu fetiţele lor. O afacere pe care şi-au dorit-o şi care este cu atât mai frumoasă cu cât acum îi ajută şi pe cei care lucrează împreună cu ei.
De Daciana Cordoş la 30.07.2021, 18:19Viaţa Ancăi şi a lui James pare desprinsă din cărţi. Cei doi s-au cunoscut în timp ce James lucra ca pilot, au călătorit în toată lumea şi aşa au descoperit cum vor să-şi trăiască viaţa.
James Steel: A început cu un vis romantic. Călătoream în jurul lumii, prin Africa de Sud, eram în Capetown, în Australia şi ne uitam la cramele de acolo şi ne-am gândit că asta este viaţa reală. Şi ne-am gândit să ne urmăm visul şi am găsit conacul de aici de care ne-am îndrăgostit...
Conacul vechi de 150 de ani a avut nevoie de un an şi 100 de mii de euro pentru a se transforma în ceea ce ei visau. O casă pentru familia lor şi o cramă pentru afacerea lor.
Anca Steel: Noi am început diferit proiectul nostru. în loc să cultivăm struguri am început cu procesarea.
- O vedetă din Polonia, prima persoană din lume care îşi vinde dragostea în format virtual: NFT-ul, vândut pentru...
- Pe două roţi, în drum spre crame. 30 de kilometri pe bicicletă, în toiul verii, apoi îţi potoleşti setea cu...
- Vinul maturat în cramele subacvatice, o experiență de neuitat: "Gustul este atât de armonios că dă de gândit"
În câţiva ani, afacerea finanţată cu fonduri europene a crescut
Şi i-a ajutat şi pe cei care lucrează direct cu ei să facă lucrurile ca la carte.
Marius Gurban, proprietar viţă de vie: De când au venit Anca și James au un enolog care ne sfătuiește cu ce să stropim, cum să lucrăm via și când să culegem strugurii, care e momentul optim.
Acesta este un Cabernet Sauvignon pe care l-am făcut anul trecut, în 2020. Buchetul tipic pentru Cabernet Sauvignon este ceva mai picant decât Merlotul pe care îl avem.
Produsul finit este deosebit, iar James şi Anca sunt primii care se bucură de rezultatul muncii lor. Deloc uşoară, în realitate.
James Steel: Când făceam vin ne-am dat seama că nu am făcut o afacere cu vin, ci una de curăţenie. 90% din timp curăţăm şi curăţăm şi curăţăm, e important. Mare parte din timp purtam mănuşi de cauciuc... nu bem vin la apus.
În crama soţilor Steel se produc anual 30.000 de sticle. Vinul lor poate fi degustat la poalele dealurilor încărcate de viţă de vie din comuna Şiria, judeţul Arad.