Anchete la DSP Dolj, după ce trei pacienți cu coronavirus au plecat din carantină
Sunt locuri în ţară unde nici legea militară nu face ordine deşi suntem în plină epidemie. Mai mulţi angajaţi DSP Dolj sunt anchetaţi după ce au lăsat trei oameni să plece din carantină. Culmea, toţi sunt infectaţi. Şi tot acolo i-au dat liber unui individ să meargă la o înmormântare cu zeci de oameni.
De Redactia Observator la 07.04.2020, 21:04Sunt locuri în ţară unde nici legea militară nu face ordine deşi suntem în plină epidemie. Mai mulţi angajaţi DSP Dolj sunt anchetaţi după ce au lăsat trei oameni să plece din carantină. Culmea, toţi sunt infectaţi. Şi tot acolo i-au dat liber unui individ să meargă la o înmormântare cu zeci de oameni.
Un bărbat a părăsit centrul de carantină ca să meargă la priveghiul tatălui său. Îmbrăcat în combinezon, cu mănuşi în mâini şi mască pe faţă, individul se prăbuşeşte lângă sicriu. În cameră sunt zeci de oameni. Autorităţile locale recunosc că i-au dat dispensă să plece din centru.
Anca Ochianu, purtător de cuvânt prefectura Dolj - El a făcut adresa către DSP, DSP a spus un punct de vedere și a menționat ca pe proprie răspundere. Da, există astfel de excepții, conform legii, conform prevederilor Ministerului Sănătății
De la Bucureşti legea are altă interpretare.
Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii - Este o dispoziţie legală foarte clară, exceptările de la carantinare nu pot fi făcute decât printr-o solicitare scrisă şi argumentată către comandantul acţiunii, deci doctorul Raed Arafat, care poate să analizeze o situaţie de excepţie – de regulă e medicală, nu socială – şi să dispună o întrerupere a carantinării.
Şirul erorilor de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj nu se opreşte aici. Mai mulţi angajaţi ai instituţiei sunt anchetaţi pentru că au lăsat acasă trei oameni aflaţi în carantină, înainte să primească frezultatele testelor Covid-19. Opt zile mai târziu, toţi cei trei au fost confirmaţi pozitiv.
ŞTEFAN POPESCU, reprezentant DSP Dolj - Din cele 13 persoane care au terminat perioada de carantină, 10 au primit adeverinţa şi copia după buletinul negativ de testare, iar trei au primit doar adeverinţă de efectuare a perioadei legale de carantină, deoarece rezultatul testelor nu a fost încă eliberat.
Şi nu e tot. Primăria Craiova a acuzat DSP că a blocat două maternităţi. Practic, după ce a cerut înfiinţarea unei secţii speciale pentru gravide infectate cu coronavirus, direcţia de sănătate publică nu s-a mai grăbit şi să o avizeze.
MIHAIL GENOIU, primarul Craiovei - Au preferat să blocheze funcționarea acestei locații. Paradoxul nu se oprește aici, merge mai departe, acolo unde secția din Valea Vlăicii e și ea nefuncționala pentru că DSP ul nu mai dirijează la secția de maternitate din Valea Vlăicii decât urgențe
În cele din urmă, avizul a fost dat.
În Craiova, şi dezinfecţia scărilor este pusă sub semnul intrebarii. Asta după ce DSP a aprobat folosirea unei substanţe de uz veterinar, care nu este recomandată în spaţii de locuit.
CRISTINA GHENEA, reprezentant Salubritate Craiova - Am intervenit în 500 de scări de bloc din municipiul Craiova pentru efectuarea dezinfectiei.
ŞTEFAN POPESCU, reprezentant DSP Dolj - Inspectorii sanitari de stat au descoperit ca aceasta substanţă este recomandata în exterior şi in interior, dar în spaţii care se aerisesc şi în care nu sunt oameni.
Dezinfecția va fi reluată atunci când regia de salubritate va găsi furnizori care să poată livra Biocide. Deocamdată stocurile sunt epuizate, spun autoritățile.