Angajaţii de la Maternitatea Giuleşti acuzaţi că nu se spală pe mâini
Bacterii în apa sterilă şi angajaţi purtători ai stafilococului auriu, este ceea ce au descoperit inspectorii sanitari în Maternitatea Giuleşti. Motivul ar fi unul banal, atrag atenţia chiar autorităţile, medicii, asistentele şi infirmierele nu se spală pe mâini. Ancheta este, însă, la început.
De Redactia Observator la 16.05.2019, 20:55Bacterii în apa sterilă şi angajaţi purtători ai stafilococului auriu, este ceea ce au descoperit inspectorii sanitari în Maternitatea Giuleşti. Motivul ar fi unul banal, atrag atenţia chiar autorităţile, medicii, asistentele şi infirmierele nu se spală pe mâini. Ancheta este, însă, la început. Toate analizele vor fi trimise la Institutul Cantacuzino pentru noi teste, abia apoi se vor impune şi sancţiuni. Numai în ultima săptămână, patru bebeluşi născuţi la Giuleşti au fost depistaţi cu staficlococ auriu.
Apa sterilă e vitală în spitale: se foloseşte inclusiv în sălile de operaţie. La Maternitatea Giuleşti, un sfert din probele de apă sterilă verificate de inspectorii sanitari au fost descoperite cu bacterii, mai exact, cu stafiloc auriu.
Patru angajate de la Maternitatea Giuleşti, găsite cu stafilococ auriu
În plus, şi 4 angajaţi erau contaminaţi: o moașă care lucra în Blocul Operator, două asistente şi o infirmieră de la salonul de nou-născuți.
Pe lângă cei 4 angajaţi, depistaţi cu stafilococul auriu, apa sterilă, care n-ar trebui să aibă nicio urmă de bacterie, a reieşit din analizele inspectorilor DSP că e neconformă.
Tocmai de aceea, Ministrul Sănătăţii a cerut refacerea analizelor pentru că apa ar fi putut fi contaminată şi în momentul în care a fost prelevată.
Numai în ultimele zile, 6 bebeluşi născuţi la Maternitatea Giuleşti, prin cezariană, au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu. 4 dintre ei erau purtători ai stafilococului auriu.
Inspectorii sanitari nu fac însă o legătură clară între îmbolnăvirile copiilor şi neregulile găsite.
Angajatele cu stafilococ riscă amenzi de câte 1.000 de lei
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Ajungem, din nou, la banalul spălat pe mâini, la regulile igienico-sanitare. Putem discuta şi de purtatul bijuteriilor, de unghiile tăiate corspunzător, veţi spune că sunt lucruri bazale, dar aceste lucruri bazale duc la infecţii
Adrian Marinescu, medic boli infecţioase: Înseamnă că microorganismele nu sunt distruse şi putem vorbi de bacterii care ne pun viaţa în pericol sau ne afectează. Ne gândim la un circuit, apa este sterilă într-adevăr sau nu, şi apoi există circuitul. Apa, oriunde în circuitul ăsta dacă există o contaminare şi apa va fi contaminată, la fel şi cu mâinile murdare
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Există o perioadă de incubaţie, ei au fost internaţi după această perioadă de incubaţie. Ar putea să ia de la mame, nu vreau să fac speculaţii
Dacă analizele vor demonstra că nou-născuţii au fost infectaţi în spital, unitatea sanitară va primi o amendă de 10 mii de lei, iar cadrele medicale câte 1.000 de lei.
La finalul anului trecut, spitalul a fost închis pentru renovare după ce 47 de bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococul auriu.