Apa îmbuteliată poate fi un pericol uriaş pentru sănătate, o demonstrează teste de laborator
Apa îmbuteliată nu este întotdeauna bună de băut! Specialiştii au descoperit că unele mărci conţin germeni şi bacterii.
De Redactia Observator la 22.03.2018, 20:45Apa îmbuteliată nu este întotdeauna bună de băut! Specialiştii au descoperit că unele mărci conţin germeni şi bacterii. Nici etichetele de pe sticlele cu apă nu sunt mai concludente. Trei sferturi dintre cei care îmbuteliază apa nu scriu conţinutul de nitriți. Autorităţile evită să dea un răspuns oficial.
Medicii şi nutriţioniştii ne sfătuiesc să bem 2 litri de apă pe zi, pentru că aşa vom fi mult mai sănătoşi. Cu toate acestea, apa pe care o bem ar putea să ne trimită direct pe patul de spital. Specialiştii de la Larex au analizat, de foarte multe ori, apă neconformă: "S-au găsit şi bacterii coliforme, s-au găsit şi enterococi intestinali, număr total de germen care a depăşit limita impusă de legislaţie, situaţii mai rare chiar şi cu e-coli şi pseudomona aeruginosa."
Cei de la Larex au pus şi parafa laboratului pe apele testate şi sunt bune pentru consum. În comerţ, există două tipuri de apă. Cea de masă şi cea de izvor. Cea de masă este îmbuteliată cu dioxid de carbon, pe când cea de izvor este o apă care conţine minerale naturale. Majoritatea românilor nu fac, însă, diferenţa.
Trei sferturi dintre îmbuteliatori nu scriu pe etichetă conţinutul de nitriţi, jumătate nu menţionează PH-ul apei, iar peste 40% nu declară conţinutul de nitraţi. Asta arată ultimul studiu al unei asociaţii de consumatori.
În urma studiului, s-au făcut şi adrese scrise către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, dar şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, însă niciun răspuns.Astfel de statistici nu s-au făcut doar în România, ci şi în America. Acolo, cercetătorii au descoperit că în 90% dintre apele din comerţ testate s-au găsit microparticule de plastic.