Apa sărată pentru murături, scoasă direct din fântână
Toamna se culeg roadele, dar se şi păstrează pentru anotimpul rece. Oamenii gospodari au început deja să pregătească borcanele cu murături.
De Redactia Observator la 19.09.2020, 12:21- Saramura trebuie să treacă de proba oului.
- Dacă oul pluteşte în apă, concentraţia de sare înseamnă că este potrivită.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt diseară la Observator 19.
Într-o comună din Mureş, însă, reţeta este alta şi este deja devenită tradiţie. Saramura e înlocuită cu apa scoasă direct din fântânile cu apă sărată, despre care localnicii spun că e mult mai sănătoasă, dar şi mai gustoasă.
Pe Valea Gurghiului din judeţul Mureş, pregătirea murăturilor pentru iarnă se face după o metodă diferită faţă de restul ţării. Oamenii nu pun sare în apă, ci iau apa deja sărată direct din fântână.
După ce apa sărată e scoasă din fântână, urmează culesul legumelor.
Partea cea mai complicată începe în prepararea propriu-zisă. Legumele sunt alese atent şi aşezate cu grijă în borcan, alături de piper, mărar şi pătrunjel.
Folosirea apei sărate scoasă direct din fântână face ca procesul de preparare să dureze mai puţin.
Saramura trebuie să treacă de proba oului. Dacă oul pluteşte în apă, concentraţia de sare înseamnă că este potrivită.
Oamenii locului folosesc izvoarele cu apă sărată de aici şi pentru conservarea cărnii sau la producerea brânzeturilor.