EXCLUSIV! O firmă de consultanţă pentru fonduri europene e în mijlocul unui uriaş scandal,în Prahova
Cine împarte banii europeni, parte îşi face! O firmă de consultanţă care se laudă cu contracte publice de peste 100 de milioane de euro e în plin scandal.
De Redactia Observator la 27.09.2017, 21:58Cine împarte banii europeni, parte îşi face! O firmă de consultanţă care se laudă cu contracte publice de peste 100 de milioane de euro refuză să-şi plătească subcontractorii. O spune un antreprenor, care trebuia să primească două milioane de lei de la patronul firmei de consultanţă. Pentru ca micul afacerist să nu îşi ceară drepturile în instanţă, au intervenit chiar şi oameni politici.
-Noi am avut contract cu Hidroprahova până în luna decembrie, anul trecut.
-Spuneai tu că nu mă iubesc, ăia. Dacă nu mă iubeau, nu câştigam licitaţia.
Sunt cuvintele patronului unei firme de consultanţă în domeniul fondurilor europene. Care recunoaşte relaţia specială pe care o are cu compania de apă din judeţul Prahova în timpul unei discuţii cu un senator şi un subcontractor. Patronul povesteşte şi cum s-a consolidat legătura dintre cele două companii. Una privată, una publică.
-Eu am fost arestat pentru ei.
„(...) Atât relaţia Romair Consulting - Hidroprahova, cât şi relaţia dintre reprezentanţii celor două societăţi, este o relaţie pur profesională. (...)", este dreptul la replică al reprezentantului firmei de consultanţă.
În 2015, patronul firmei de consultanţă a fost acuzat pentru dare de mită şi evaziune fiscală, iar directorul general al Hidroprahova era cercetat pentru trafic de influenţă. Asta nu a distrus prietenia cu beneficii. Regia de apă cere bani europeni pentru investiţii în staţii de epurare şi reţele de canalizare, iar firma de consultanţă câştigă licitaţiile.
-Ştii că am câştigat din nou licitaţia. Şi ştii că au suplimentat-o cu încă două milioane.
Discuţia a avut loc la sfârşitul lunii august, la sediul firmei de consultanţă şi a fost înregistrată pe ascuns. Patronul şi senatorul voiau să convingă un subcontractor să-şi retragă plângerea pe care a făcut-o în instanţă pentru a-şi recupera banii dintr-un contract.
-Ne băgaţi în insolvenţă! Intrăm în faliment. Eu n-am contract de 26 de milioane de lei, cum aveţi dumneavoastră.
Hidroprahova a plătit peste cinci milioane de euro pentru ca firma de consultanţă să asigure proiectarea, construirea şi echiparea sistemelor de alimentare cu apă din judeţ. Unele lucrări au fost subcontractate. Dar banii nu au ajuns la toţi furnizorii.
-Aşa le fac eu, abuzive (n.r. contractele)! Am 25% că n-a trecut strada! Atât, el, trebuie să îmi dea mie! Nicio expertiză nu va spune altceva!
Oficial, patronul se apără: "Toţi colaboratorii au fost plătiţi conform clauzelor asumate, cu excepţia acelor colaboratori ce nu şi-au îndeplinit în totalitate obligaţiile ce le reveneau. (...) Firma Romair Consulting nu întocmeşte contracte abuzive cu subcontractanţii.(...)"
-Când tu mi-ai cerut insolvenţa, ai rupt ceva din mine. Şi dacă îţi voi da toţi banii, deşi nu cred că ţi-i voi da, ţi-i voi da peste doi ani.
Între 2007 şi 2013, Oficiul European de Luptă Antifraudă a constatat că 230 de milioane de euro din banii alocaţi României sunt suspecţi de fraudă.
Această firmă de consultanţă a implementat între 2007-2013 peste 10% din proiectele finanţate de Uniunea Europeană în România. Printre susţinătorii acestei firme se află şi un senator.
În materialul de mâine vom arăta presiunile pe care senatorul le-a făcut pentru ca firma de consultanţă să evite procese cu partenerii de afaceri.