Ministerul Educaţiei nu are încă manualele gata, dar promite că elevii vor învăţa în curând doar pe tabletă
Digitalizarea şcolii româneşti e tot mai aproape. După proiectul de lege a manualelor, părinţii, elevii şi profesorii trebuie să aleagă dacă mai vor cărţi tipăr
Digitalizarea şcolii româneşti e tot mai aproape. După proiectul de lege a manualelor, părinţii, elevii şi profesorii trebuie să aleagă dacă mai vor cărţi tipărite, dacă nu, să folosească variantele electronice.
După ce legea manualului va intra în vigoare, teancul de caiete şi cărţi din ghiozdanul elevilor se va transforma simplu într-un laptop sau tabletă, dacă parintii şi profesorii vor fi de acord cu acest lucru. Se poate întampla însă doar în şcolile în care exista dotări şi o conexiune bună la internet.
Ayana are 6 ani şi spune că tableta e prietena ei de la 4 ani. Iar telefonul mobil este pe drum. În clasa pregătitoare, cel mai mult îi place să lucreze la tabla interactivă.
Aşa arată tabloul ideal, pe care îl promite Ministerul Educaţiei. Momentan, însă, 33 la sută dintre clădirile în care se fac cursuri NU sunt conectate la internet. Iar în România reală, peste 1.000 de şcoli nu au apă curentă, iar toaleta este în curte.
Liviu Pop, Ministrul Educaţiei: "În urmatorii trei ani va fi în toate şcolile, să se poata utiliza această platformă la clasă. În aşa fel încât să diminuam încet, încet tipărirea manualului şcolar."
Pentru alţi copii, însă, situaţia nu e chiar aşa de roz nici acasă, iar gadget-urile le sunt complet străine. De exemplu, la şcoala din comuna Verneşti, din judetul Buzau, doar familiile a jumătate dintre elevi şi-ar putea permite sa cumpere o tabletă. Este şi cazul Elenei.
Dacă manualul se va muta pe tabletă sau telefon mobile, trebuie schimbate şi regulamentele şcolilor. Până acum, nu era permis cu gadgeturi în timpul orelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰