O bătrână din Mureş a fost declarată Tezaur Uman Viu, de Ministerul Culturii
Satul Idicel-Pădure din judeţul Mureş a îmbrăcat haine de sărbătoare. Oamenii au încins hore, au cântat melodii populare şi au depănat amintiri până în zori.
De Redactia Observator la 21.10.2019, 17:14Satul Idicel-Pădure din judeţul Mureş a îmbrăcat haine de sărbătoare. Oamenii au încins hore, au cântat melodii populare şi au depănat amintiri până în zori. Totul pentru a o sărbători pe doamna Rafila Moldovan, păstrătoare a tradițiilor populare autentice româneşti, cunoscut meşter popular şi scriitoare.
Premiată de Ministerul Culturii cu titlul de "Tezaur Uman Viu", tanti Rafila, care a ajuns la vârsta de 80 de ani, a salvat de la dispariţie obiceiuri, dar şi obiecte vechi tradiţionale pe care le-a colecţionat într-un muzeu.
Dealurile din Valea Mureşului şi poalele Munţilor Gurghiu au răsunat de cântece tradiţionale şi au fost învăluite de mirosul tocanelor pregătite la ceaun.
În satul Idicel-Pădure, unde nici telefoanele mobile şi nici tehnologia nu reuşete să pătrundă, dar unde tradiţia şi obiceiurile se păstrează cu sfinţenie, a fost mare săbătoare.
Tanti Rafila, aşa cum îi spun sătenii, a împlinit 80 de ani. Ani frumoşi în care s-a luptat să păstreze vie tradiţia româneasca prin cântec, cărţi şi chiar un mic muzeu amenajat în casa în care a crescut.
Rafila Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai îndrăgiţi meşteri populari din judeţul Mureş. S-a implicat în salvarea porturilor populare româneşti din zona Văii Mureşului Superior.
A scris multe cărţi, ultima despre viaţa satului. Carte pe care a lansat-o chiar de ziua ei.
Rafila Moldovan: Este despre tot felul de necazuri, veselii din satul nostru, care a început să se deterioreze, e pe cale de dispariţie şi m-am gândit că e frumos să se păstreze, să ştie nepoţii, strănepoţii ce s-a petrecut în satul nostru cu ani în urmă.
Îmbrăcaţi în straie tradiţionale, meşteri şi rapsozi populari au venit din toate colţurile ţării să sărbătorească împreună cu tanti Rafila. Muzica populară a întreţinut voia bună. Nici tanti Rafila nu s-a dat în lături când a fost vorba să intre în horă.
La aşa petrecere nu puteau lipsi mâncărurile făcute, bineînţeles, după reţete tradiţionale păstrate din moşi-strămoşi.
Localnicii se mândresc că măcar tanti Rafila face numele micii localităţi cunoscut.
Localnică: În ciuda faptului că are o vârstă înaintată are o tinereţe şi o poftă de viaţă care ar trebui să fie un exemplu pentru toţi. Se bucură de tot ce are.
Localnica: A facut pentru satul nostru ce nu a facut nimeni. Un exemplu pentru întreaga ţară.
Nu au lipsit nici cadourile, făcute manual de meşterii populari care i-au trecut pragul casei.
Pentru tot ce a făcut, Rafila Moldovan a fost premiată de Ministerul Culturii cu titlul de "Tezaur Uman Viu".