Bengalezii, angajaţi la tăiat iarba prin Galaţi, pentru că nu s-au găsit români pentru acest job. Ce salariu primesc muncitorii veniţi din Bangladesh
Bengalezii ne scapă de buruieni și bălării. În Galați, pentru că nu se găsesc oameni să taie iarba, a fost nevoie de muncitori veniţi din Asia. Din aprilie se încearcă aducerea lor și s-a reușit abia acum. Asta după ce, orașul a fost lăsat neîngrijit. Vegetaţia mare a atras şi animalele sălbatice. Marți, un șarpe de 2 metri se plimba prin fața spitalului județean.
De Adrian Obreja la 23.06.2022, 08:45Grupați în echipe de câte 5 sau 6 persoane, cei 30 de angajați din Bangladesh s-au apucat de muncă imediat cum au ajuns.
Adrian Obreja, reporter Observator: Din Bangladesh la Galați, pentru a tăia iarba din oraș. Asta din cauza că, societatea de gospodărire urbană nu găsește oameni care să facă această muncă.
Reporter: Cum este să lucrezi, aici, în România?
România? Am venit de 4 zile. Și de 3 zile lucrez.
- Iadul s-a dezlănţuit în India şi Bangladesh. Cel puţin 59 de morţi din cauza fulgerelor şi alunecărilor de teren
- Impact frontal pe o şosea din Maramureş. Două camionete pline cu muncitori s-au ciocnit, după ce unul dintre...
- Cel puţin 49 de morți și 300 de răniți, într-un incendiu de proporții la un depozit de containere, în...
Reporter: Îți place?
Muncitor din Bangladesh: Da, îmi place.
Reporter: Ai venit aici pentru că e un salariu mai bun, bănuiesc.
Muncitor din Bangladesh: Da, un salariu mai bun.
Pentru comunicarea cu angajatorul român, noii muncitori se bazează pe un pakistanez, care vorbeşte bengala şi a învăţat şi româneşte.
Reporter: Vorbeşti română foarte bine!
Muncitor Pakistan: Eu sunt aici de doi ani de zile, muncesc la ADP.
Muncitorii din Bangladesh primesc un salatiu de 2000 lei pe lună
Localnicii îi apreciază pe asiatici și spun că sunt harnici. Aceştia primesc aproximativ 2000 de lei în mână, cazare și o masă pe zi. La acești bani se pot adăuga bonusurile de performanță.
Dacă la noi nu mai sunt... Au plecat. Ce să facem, spune o localnică.
Autorităţile gălăţene aveau nevoie de muncitorii bengalezi încă din aprilie, însă venirea lor a fost întârziată de procedurile birocratice. Angajaţi români nu mai găsesc, spun reprezentanții societății de gospodărire urbană. Au încercat să-i atragă prin numeroase anunţuri, însă acestea au rămas fără răspuns.