Biserică din lemn din Cluj, veche de 200 de ani, distrusă de nepăsare
O frumoasă bisericuţă din lemn din judeţul Cluj, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice este pe punctul de-a deveni amintire, din cauza nepăsării autorităţilor. Vechi de aproape 200 de ani, lăcaşul mai păstrează intact doar turnul.
De Redactia Observator la 23.09.2019, 02:05O frumoasă bisericuţă din lemn din judeţul Cluj, inclusă în patrimoniul monumentelor istorice este pe punctul de-a deveni amintire, din cauza nepăsării autorităţilor. Vechi de aproape 200 de ani, lăcaşul mai păstrează intact doar turnul. Aproape tot satul care numără peste 100 de suflete a fost botezat şi cununat aici. Oamenii sunt însă prea bătrâni şi nu au posibilitatea financiară pentru a restaura biserica.
Bătrânii satului mai trec uneori pe lângă bisericuţa aflată în paragină şi oftează. Le e greu să vadă cum se degradează.
Nea Gavriil a cântat câteva decenii în corul bisericii de lemn din Pintic. A cunoscut şapte generaţii de preoţi şi a participat la toate evenimentele importante ale satului care s-au ţinut aici: cununii şi botezuri.
Acum totul e doar o amintire. Construită între 1822 şi 1825 din bârne de brad, biserica a fost ridicată pe o fundație de piatră.
În timp, copacii au crescut prin podeaua de lemn. Iar localnicii şi-au făcut o altă biserică, pentru că restaurarea celei vechi depăşea cu mult posibilităţile financiare ale comunităţii. Preotul satului spune că a făcut multe demersuri pentru a salva lăcaşul, inclusiv la Ministerul Culturii, dar fără rezultat.
În total, în judeţul Cluj sunt peste 80 de bisericuţe din lemn, ce amintesc de perioada în care ortodocşii din Transilvania nu aveau dreptul să îşi construiască biserici zidite, dar puţine dintre ele sunt conservate.