Bizonii, o afacere profitabilă pentru un bărbat din judeţul Vrancea (Video)
Un bărbat din satul Bordeasca din judeţul Vrancea a reuşit să transforme un islaz lăsat de izbelişte într-o afacere de succes. Deşi omul este economist de meserie, a pariat pe bizoni.
De Redactia Observator la 25.06.2019, 16:51Un bărbat din satul Bordeasca din judeţul Vrancea a reuşit să transforme un islaz lăsat de izbelişte într-o afacere de succes. Deşi omul este economist de meserie, a pariat pe bizoni. Au trecut de atunci 10 ani, şi chiar dacă scopul iniţial al fermei sale era creşterea animalelor în vederea sacrificării, printre clienţi, şi-au făcut apariţia şi din ce în ce mai mulţi vizitatori, dornici să vadă de aproape un bizon.
Ferma de bizoni din satul Bordeasca este o ciudăţenie în zonă. În timp ce restul localnicilor cresc oi sau vite, un tânăr economist s-a gândit acum 10 ani că ar putea face profit din carnea de bizon.
Aşa că a investit 70 de mii de euro ca să amenajeze unui islaz de 24 de hectare şi încă 100 de mii să cumpere 21 de bizoni.
Răzvan Avram, proprietar fermă de bizoni: E o familie formata de fapt, o familie care s-a format aici, o parte nascuti si crescuti in Austria, o parte in Romania si s-au cunoscut in camion.
Bănel Bărbieru, primar comuna Tătăranu: Dacă pentru unii oaia este ceva moştenit din tată în fiu, pentru unii bovina, iată că a aparut Răzvan care ne-a adus bizonii, această raritate şi noutate.
Pasionat de agricultura, desi este economist, proprietarul bizonilor spune că este fascinat de viaţa acestor animale. Petrece cu bizonii mai mult de 12 ore pe zi şi, deşi îi creşte pentru sacrificat, îi îndrăgeşte din ce în ce mai mult. Iar cei 3 pui nou veniţi pe lume l-au făcut cu adevărat fericit.
Răzvan Avram, proprietar fermă de bizoni: În general puii sunt distraţi, răman în urmă. Când rămân în urmă, femela se întoarce. Daca am face si noi in comunitate cum fac bzonii in a lor, e adevarat ca ei poarta lupte dar doar pentru a stabili ierarhia, nu sunt cu caracter rau.
Bizonii de la ferma din Bordeasca au vârsta între doi şi trei ani, iar adulţii cântăresc puţin peste 400 de kilograme. Dar nimeni nu se teme de ei, dimpotrivă. Au început să aibă şi musafiri. În timpul săptămânii altfel, mulţi copii vin să înveţe despre bizoni şi să-i admire.
Răzvan Avram, proprietar fermă de bizoni: Sunt niste animale care pot fi vazute in mediul lor natural. Chiar si la zoo obiceiurile lor sunt nevazute si restranse pt ca nu e loc si spatiu sa formeze o turma.
Pentru a putea fi sacrificaţi, bizonii trebuie să aibă peste 3 ani, atunci când carnea este bună de consum. Aduce însă profit pentru că se găteşte doar în restaurantele exclusiviste, iar un kilogram costă între 100 şi 300 de euro.
Dacă nu sunt sacrificaţi, bizonii pot trăi până la 40 de ani şi pot ajunge la greutatea de o tonă.